“La Generalitat hauria d’ocupar els dos seients que té al consell d’Administració de FICOSA per almenys tenir informació de les intencions d’aquesta empresa sobre el seu futur industrial”. Així ho explica el diputat de la CUP, Albert Botran després d’haver-se reunit amb Núria Betriu, directora General d’indústria del Departament d’Empresa i Coneixement acompanyat per una delegació de sindicalistes.
De la reunió, el diputat n’ha tret la sensació que “a la Generalitat li cremen els seus dos llocs al consell d’administració de la multinacional catalana de components de l’automòbil”. En aquest sentit, l’únic compromís adoptat ha estat intercedir en favor de la treballadora acomiadada a partir d’una interpretació extrema de la reforma laboral.
La reunió que es va realitzar amb la representació del departament d’Empresa i Coneixement tenia com a principals motius esvair la preocupació de la plantilla en relació amb els últims moviments de la direcció del grup FICOSA. Aquestes actituds són, segons ha indicat Botran, el trasllat a Polònia de maquinària de les línies tradicionals del grup: producció de palanques de canvi i també per a engranatges del canvi. Els treballadors han volgut denunciar a més, l’estranya política que segueix el grup, consistent a contractar persones amb perfils d’enginyers electrònics mentre “no es forma la resta del personal per treballar en aquest àmbit i, al mateix temps baixa la càrrega de treball en les línies de producció tradicionals”, explica el diputat. Per tot plegat a la plantilla hi ha temença de què el grup de components de l’automòbil planegi una deslocalització.
Precisament, els treballadors del grup FICOSA consideren que l’aplicació extremista de la reforma laboral, amb un acomiadament d’una treballadora que va agafar tres baixes mèdiques per malaltia, és un mecanisme per esporuguir la plantilla davant possibles maniobres de tancament de línies de producció. En aquest sentit, els representants sindicals i el diputat consideren que la Generalitat hauria de fer un paper de moderació en aquest conflicte des dels dos llocs del consell d’administració que li corresponen i que no ocupa.
El govern té una responsabilitat especial, primer per fer de mitjancera amb l’empresa en el conflicte de l’acomiadament i segon perquè s’ha repetit moltes vegades que el sector dels components dels autonòmics és estratègic, diu Botran.
El govern de Catalunya, a través de la societat Avançsa té el 40,7% de les accions de Ficosa Inversión. L’entrada en el capital de FICOSA es va produir amb una inversió de 50 milions d’euros l’any 2009. Primer es va fer un préstec de l’ICF, que després es va cedir en favor d’Avançsa, que va convertir el deute en capital en forma de participacions a Ficosa Inversión. En concret, el 40% del capital de Ficosa Inversión és de propietat pública.
Però l’any passat un acord amb la multinacional electrònica, Panasonic va obrir una porta nova al futur de la companyia. L’empresa japonesa s’ha compromès a invertir 150,9 milions d’euros a Ficosa Internacional, firma propietat de Ficosa Inversión. Això fa que finalment Ficosa Inversión tingui només el 49% del conglomerat resultant.