Comissions Obreres de Catalunya es mostra crític amb el contingut del pla de xoc que Junts pel Si ha proposat a la CUP “no té en compte les necessitats socials del país i respon sobretot a objectius polítics”, segons ha manifestat Joan Carles Gallego, secretari general de l’organització obrera catalana.
Gallego, que ha tingut una trobada amb els mitjans de comunicació ha destacat els “elements d’indefinició i insuficiències, especialment pressupostàries”. En aquest sentit, ha valorat la xifra de 270 milions que inclou el pla com a clarament insuficient.
Fora de micròfon Gallego considerava que si es tenen en compte les crítiques que la CUP ha fet d’acords en els quals hi ha participat CCOO, el que inclou el document té molt poca profunditat. En concret, ha valorat críticament el fet que en el pacte no es parli de la Renda Mínima Garantida i es retorni a un concepte en la seva opinió desfasat com la Renda Mínima d’Inserció. També ha notat a faltar Gallego insuficiències en el camp dels ingressos impositius, especialment en el fet que no es parli de recuperar l’impost de patrimoni.
El líder sindical ha valorat el resultat de les eleccions estatals relacionant-ho amb la política laboral. En la seva opinió, del resultat de les urnes es desprèn que hi ha majoria de diputats i diputades crítics amb la reforma laboral, “cosa que ens fa pensar que s’hauria d’abordar la seva derogació total o parcial”. En aquest sentit ha advocat per l’adopció d’un nou estatut dels treballadors, amb una carta dels drets laborals que entre altres aspectes redefineixi la causalitat en la contractació, que fixi clarament la preeminència del conveni sectorial sobre el d’empresa, al revés del que ha passat amb la reforma on el conveni més important és el d’empresa. Com a corol·lari, Gallego va afirmar que “s’ha d’entendre que no s’ha de tornar a legislar en matèria laboral al marge dels acords entre els interlocutors socials”.
Sense por a les eleccions
Gallego ha considerat que les eleccions són un recurs democràtic que “no ha d’espantar” si no hi ha acord polític per formar govern, tant a Espanya com a Catalunya.
Ha alertat que la paràlisi política no és positiva i, tot i que ha assegurat que de moment no té efectes sobre l’economia, “si es prolonga en el temps sí que seria perillós”.
CCOO afronta la situació econòmica considerant que hi ha elements clars de recuperació però aue aquesta és febre i que no és útil perquè no s’han canviat els elements claus de l’estructura econòmica del país. Ha recordat que el fenomen de pobresa laboral que fa que el 14% dels treballadors no puguin viure amb decència del seu salari.
Pel que fa al balanç sindical CCOO creu que s’ha passat d’un període de resistència a una etapa d’ofensiva. Ho ha exemplificat en assumptes com la resolució aconseguida en el conflicte de Valeo després de 90 dies de vaga o els convenis signats darrerament en els quals s’estan aconseguint, afirma, increments salarials d’entre el 0,7% i l’1%.
L’any 2016, segons Gallego, “ha de ser l’any de la recuperació dels drets laborals i socials tant a Catalunya com a Espanya”. En aquesta línia ha parlat d’augmentar el salari mínim, “no només en l’àmbit estatal sinó que es poden adoptar mecanismes com que els organismes públics no contractin amb empreses que paguin salaris inferiors”. Només així i amb increment pactat de salaris s’augmentarà el consum i es reactivarà l’economia.
CCOO de Catalunya observa que la conjuntura té efectes també en la seva presència social. S’ha aturat, ha dit Gallego, la caiguda de l’afiliació, que ara ha tornat a superar les 150.000 persones. S’han realitzat processos participatius com l’Assemblea Sindical Oberta i s’ha adaptat a les noves situacions, especialment de col·lectius de treballadors amb molta mobilitat laboral.
Sobre el total de delegats escollits en les eleccions sindicals d’aquest any a Catalunya, CCOO ha aconseguit 20.405 que suposen el 41% dels 49.296 totals. Això, segons Gallego manté la primacia i incrementa la diferència respecte al segon sindicat, que obté 19.390 delegats, a 30 de novembre.