L’arrencada de la vaga general del 18 O‌ pren la forma d’una aturada majoritàriament ciutadana

A la conurbació de Barcelona es redueix l'ús dels transport públic mentre que a la resta del país hi ha un gran nombre de talls de carreteres. A El Prat s'han cancel·lat a primera hora uns 50 vols

Redacció
 
 
 

 

Concnetració d’estabadors i treballadors portuaris a Barcelona foto : @PortuariosBCN

La vaga general convocada per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), i la Intersindical Confederació Sindical de Catalunya (I-CSC) té en les seves primeres hores un ampli seguiment ciutadà sense una repercussió equivalent en la producció industrial, segons es dedueix de les primeres impressions de les forces convocants.

Els dos sindicats faran les primeres valoracions sobre el migdia, igual com ho farà el departament de Treball per boca del seu conseller Chakir El Homrani.

El més significatiu a primera hora és el manteniment i l’increment dels talls de les vies de circulació arreu de Catalunya. Però, més enllà d’aquestes actuacions totes les percepcions indiquen que ha baixat significativament l’ús del transport públic. Una part s’explica per l’aplicació dels serveis mínims, que redueix una mitjana del 50% les unitats d’autobusos i metro que han de circular a Barcelona i una altra per la menor utilització d’aquests mitjans, que habitualment tenien una altíssima demanda entre les 7 i les 9 i que en aquesta ocasió ha baixat significativament.

La vaga general tindrà el seu punt culminant en una manifestació que sortirà a les 17 hores dels Jardinets de Gràcia. Aquesta marxa s’espera que coincideixi amb l’entrada a Barcelona de les cinc marxes independentistes convocades per organitzacions d’aquest signe polític.

A la ciutat de Barcelona els estudiants i organitzacions de barri han fet diversos talls de circulació des de primeres hores de la jornada, per exemple, la Diagonal.

L’aturada a les universitats catalanes és molt àmplia. Els estudians fa tres dies que han buidat les aules, i en aquesta ocasió s’han sumat tant una part del professorat com el Personal d’administració i Serveis (PAS).

Els mitjans de comunicació públics, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio fan vaga consistent a només fer informacions vinculades amb l’aturada general i programes enllaunats.

I-CSC indica que en el sector escolar, tot i complir-se els serveis mínims, en aquesta ocasió “es nota que molts mestres no han anat a treballar, igual com que moltes famílies tampoc han dut els nens i les nenes a les escoles”.

El mateix sindicat cita fonts de Mercabarna “ens han comunicat que les vendes avui han baixat un 85% respecte d’un dia normal”, afirma.

Els treballadors portuaris, especialment els estibadors han aturat totalment l’activitat a Barcelona i han fet una manifestació fins a  la plaça de Sant Jaume tallant part de la Ronda del Litoral.

Tot i que indirectament causat per la previsió de desabastiment de peces i les dificultats de la presència de treballadors, les tres factories de Seat a Catalunya han aturat la producció per decisió empresarial, cosa que es considera a I-CSC com a significativa.

Hi ha empreses que directament han adoptat la decisió de fer un tancament patronal per facilitar que els seus treballadors puguin assistir a les manifestacions i concentracions convocades en la jornada. Aquest és el cas de BonPreu i Esclat. En aquest sentit, la patronal de Terrassa, CECOT, comunica que el 50% de les empreses afiliades han informat que faran tancament per sumar-se a la jornada reivindicativa.

A l’Aeroport de El Prat s’han cancel·lat un total de 5o vols aeris de diferents companyies.

En fonts de la Intersindical hi ha també la sensació que la vaga té un ampli seguiment ciutadà. “el dia sembla més un diumenge al matí que un dia normal”, afirma la portaveu del sindicat.

Un element que dóna idea de l’impacte ciutadà de la vaga convocada és que una molt gran quantitat de centres culturals i de companyies de teatre i espectacles han comunicat que avui divendres no faran les representacions tot adherint-se a la convocatòria genèrica de defensa de les llibertats.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*