La vaga del sector de les arts gràfiques es frena a darrera hora a l’espera de l’acord definitiu

Les aturades que s'han desconvocat són les dels dies 25 i 26 d’octubre, mentre es mantenen les del 7 i 8 de novembre, segons CCOO i UGT

Tomeu Ferrer
 
 
 
El sector de les arts gràfiques té el conveni a punt per a firmar

El sector de les arts gràfiques té el conveni a punt per a firmar

Els treballadors de l’àmbit de les arts gràfiques havien  estan convocats a una vaga amb l’objectiu de desbloquejar el conveni. UGT i CCOO finalment, un acord de darrera hora ha permès desconvocar les aturades dels dies 25 i 26 d’octubre. Però es mantenen les vagues dels dies dies 7 i 8 de novembre. A Barcelona, a més, s’ha desconvocat una concentració a les 12 hores davant de la seu del Gremi d’Indústries Gràfiques de Catalunya (Gran Via de les Corts Catalanes, 645, Barcelona).

El text del preacord aconseguit encara s’està acabant de redactar, millora les darreres propostes de la patronal, i haurà de ser ratificat en assemblea pels delegats i les delegades de la UGT i CCOO. A Catalunya, l’assemblea tindrà lloc el proper dia 3 de novembre.

La desconvocatòria s’ha produït fruit d’un contacte de darrera hora amb la patronal, cosa que implicaria la desconvocatòria de les vagues.

Les mobilitzacions desconvocades en primera instància podrien afectar uns 8.000 treballadors a Catalunya. S’ha d’entendre que hi ha grans empreses que tenen convenis propis i que altres tenen acords complementaris.

En la darrera reunió formal per negociar el conveni, feta el 16 d’octubre passat al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA), i després de 12 hores de trobada, «no va ser possible arribar a un acord per subscriure el Conveni Col·lectiu d’Arts Gràfiques i, en conseqüència, desconvocar les jornades de vaga previstes», segons explica UGT de Catalunya. Ara, la nova trobada ha desbloquejat la situació, afirma UGT.

En la reunió del 16 d’octubre es van aconseguir avenços tant en els increments salarials per a cadascun dels anys de vigència com en la creació d’una quantitat lineal (no absorbible ni compensable) de pagament únic a la signatura del conveni, i també en temes d’igualtat i llicències per a les parelles de fet.

Després de la última reunió de les millores més significatives d’aquest preacord, amb una vigència de dos anys (2017 i 2018), són:

  • Ultraactivitat de 18 mesos des de la finalització de la vigència.
  • Increment per a l’any 2017 de l’1,2% en salari base i en el complement lineal, des de l’1 de novembre de 2017.
  • Increment per a l’any 2018 de 1,5% en salari base i en el complement lineal, des del 1 de gener de 2018.
  • Per compensar la no aplicació de l’increment del conveni des de l’1 de gener de 2017, s’ha d’aplicar un lineal de 150 euros no compensables ni absorbibles.
  • Es modifica l’assignació de les vacances anuals en termes d’equitat i rotació en funció de les preferències de la plantilla.
  • S’amplien les llicències a les parelles de fet en els mateixos termes que si estiguessin casats.
  • Es crea un protocol d’assetjament sexual, moral i per raó de gènere.
  • A més, s’han aturat les pretensions de la patronal d’augmentar la jornada i la flexibilitat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*