Una negociació de darrera hora atura la vaga indefinida del diari Sport

L’empresa accepta tres baixes voluntàries a canvi de retirar 3 acomiadaments forçosos d’un total de 29 persones que són acomiadades

Redacció
 
 
 
El piquet format per treballadors es manté a les portes del diari barceloní durant tot el dia foto: comitè El Periódico

Piquet de treballadors de Zeta davant del Periódico durant l’anterior vaga foto: comitè El Periódico

Els treballadors del diari esportiu Sport han decidit després d’una llarga reunió mantinguda amb la direcció fins a la matinada de divendres, aturar la vaga indefinida que havien convocat contra l’acomiadament de 29 companys.

La decisió, segons fonts del comitè d’empresa, ha tingut a veure amb l’acceptació per part de la direcció de tres baixes voluntàries en substitució d’acomiadaments. Per facilitar aquesta transacció els empleats del diari han decidit aturar la vaga indefinida convocada contra els acomiadaments.

L’empresa ha decidit suprimir 29 dels 83 llocs de treball del diari. D’aquests 26 han estat acomiadaments immediatament i altres 3 seran baixa el març vinent. Això es va produir després que els treballadors rebutgessin la proposta de reducció del seu salari un 21%, que, fruit d’un arbitratge va quedar en una reducció del 8% segons fonts laborals.

Els operaris de l’Sport han fet, després de diversos intents de negociació, vagues parcials per pressionar en favor d’un acord els dies 29 de novembre i 5 de desembre passats. La direcció de la companyia no ha canviat en essència la seva posició.

El diari Sport va firmar un conveni col·lectiu, acord que té rang de llei, el 2012 que va finalitzar el març de 2017. Tot just van començar les negociacions per a la renovació de l’acord, l’empresa va comunicar unilateralment que rebaixaria els salaris un 21%. Davant la reacció de la plantilla es va decidir anar a un laude d’obligat compliment. L’autoritat no va acceptar la proposta de l’empresa i va reduir fins al 8% la rebaixa salarial. El referit laude judicial està impugnat judicialment i pendent de veredicte.

De fet, el 9 de novembre es va celebrar judici sobre el laude on es va traslladar al jutge la versió que el laude és necessari per evitar acomiadaments i només un dia després, el 10 de novembre, l’empresa dóna inici al període de consultes per l’extinció de contractes.

La intenció expressada per l’empresa de reduir els 29 llocs de treball pretén aconseguir una minoració dels costos d’1,75 milions d’euros, segons figura a la documentació lliurada. A canvi, es contractarien nous treballadors que tindrien un cost de 450.000 euros i es farien també acords amb agències d’informació que costarien al seu torn uns 300.000 euros.

Els nous treballadors cobrarien menys que la plantilla actual, ja que el conveni es considera vençut. En aplicació de la ultractivitat si no es renova l’acord abans del 31 de gener de 2018, la seva validesa decauria.

Tots aquests moviments es produeixen en un grup editorial que malgrat la crisi de vendes de la premsa escrita, ha tingut beneficis els dos últims anys. El 2015 va declarar 17 milions i el 2016, uns 7 milions, segons les dades oficials.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*