La vaga dels estibadors té un seguiment total segons els convocants i del 96% segons Puertos del Estado

Empreses consignatàries i de transport s’abstenen de contractar càrregues i descàrregues fins que acabin les dues jornades d’aturada al sector

Redacció
 
 
 
Assemblea d'estibadors al Port de Barcelona foto: ©SANDRA LÀZARO

Assemblea d’estibadors al Port de Barcelona foto: ©SANDRA LÀZARO

L’alt seguiment de la convocatòria de vaga feta pels treballadors de l’estiba fa que les empreses que contracten els serveis de càrrega i descàrrega dels ports i també els transportistes hagin decidit esperar a la finalització de l’aturada per tornar a l’activitat normal.

Al Port de Barcelona la vaga s’ha seguit al peu de la lletra, només s’han descarregat vaixells que duien aliments peridors i medicines, segons el que diuen els serveis mínims. Això no obstant, els estibadors han estat al peu de les grues per assegurar que es complia la vaga, segons un portaveu del comitè de vaga consultat per aquest diari.

Els més de 600 estibadors de Barcelona s’han reunit abans de l’hora de l’inici de la vaga, a les 8 del matí, a la seu d’Estibarna. A l’assemblea s’ha reivindicat la subrogació total de la plantilla actual.

Ports de l’Estat ha xifrat en un 95,7% el seguiment en el primer torn de la jornada inicial de vaga de 48 hores de l’estiba en el conjunt d’Espanya, tot i que ha matisat que les empreses han sol·licitat pocs estibadors, després reprogramar la seva activitat per pal·liar els efectes de la protesta. La incidència de la vaga al port de Barcelona i al de Tarragona és del 100% segons fonts sindicals.

En ports com el d’Algesires, Barcelona, Alacant, Almeria, Balears, Cadis, La Corunya, Ferrol, Motril, Màlaga, Melilla, Vigo, Vilagarcia, Tenerife i Sevilla, no hi ha hagut sol·licitud d’estibadors, segons l’organisme oficial.

Igualment, els transportistes no han acudit als ports, per la qual cosa no s’han produït congestions de trànsit a l’entrada dels recintes portuaris.

Les aturades es produeixen després que de les reunions entre la coordinadora formada pels sindicats CETM, UGT, CCOO, CIG i CGT i la patronal Anesco, no n’hagi sorgit un compromís de les empreses de mantenir l’ocupació en el sector, un cop aprovat el decret després de regulació de l’estiba que deixava a l’acord entre empreses i treballadors aquest extrem.

Quan acabi les dues jornades de vaga, Anesco té previst reunir la seva assemblea, divendres a la tarda, per donar resposta a l’última proposta sindical, presentar en la reunió celebrada dimarts passat. En aquella oferta els treballadors plantejaven avançar la rebaixa de salaris. Això implicava que en aquells llocs on els sous són més alts es reduiria d’entrada la massa salarial un 5%, tot i que la proposta implica una rebaixa global del 10%.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*