La vaga als escorxadors de conills i pollastres obté un seguiment del 90% segons els sindicats

Només a la demarcació de Barcelona s'han produït algunes tensions per l'intent de fer treballar operaris d'empreses subcontractades

Tomeu Ferrer
 
 
 
Piquets a les portes dels escorxadors de conills i pollastres : Foto CCOO

Piquets a les portes dels escorxadors de conills i pollastres : Foto CCOO

La vaga del sector d’escorxadors de conills i pollastres convocada per les federacions d’Indústria de CCOO i UGT ha tingut una molt alta incidència en l’inici de la primera jornada. Fonts de CCOO valoren el seguiment en un 90% dels treballadors i de les empreses.

Piquets informatius es van situar just a l’inici del torn de nit de l’11 d’abril a les portes de molts escorxadors. El resultat ha estat que a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida s’aturada ha estat total, i només en algunes zones de la província de Barcelona s’han produït intents d’iniciar el treball a causa, afirmen les fonts consultades, de la utilització de personal subcontractat.

Com a tònica general els escorxadors no han obert perquè els treballadors havien avisat que seguirien la convocatòria de la vaga. Però s’han produït alguns casos amb tensions. A l’empresa Avicosan, “l’empresa ha intentat primer que els treballadors que estaven a la porta entressin, després, en veure que s’hi negaven han intentat que ho fessin els treballadors de subcontractes. Com aquests tampoc han acceptat fer-ho s’han produït algunes situacions tenses a causa de les interpel·lacions dels encarregats, que han fet que els Mossos d’Esquadra els haguessin de cridar l’atenció”, Explica José Antonio Hernández, secretari general de la federació d’Indústria de CCOO a Catalunya. El cas ha estat denunciat a Inspecció de Treball.

El xoc entre les organitzacions empresarials del sector dels escorxadors es produeix perquè després de molts mesos de negociació la patronal proposa bàsicament congelar els salaris, eliminar l’antiguitat, incrementar la jornada laboral i obtenir més flexibilitat a més de continuar externalitzant plantilles. Per a UGT i CCOO aquestes propostes patronals són del tot inassumibles, ja que precaritzen encara més les condicions de treball al sector.

Com a contrapartida els sindicats plantegen uns increments salarials que garanteixin el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores i que s’estableixin mecanismes que garanteixin una ocupació estable, evitant la precarietat i l’ús abusiu i massiu de subcontractes i falses cooperatives de treball associat.

Prèvia a la vaga es va produir una incidència denunciada pels sindicats. Les patronals van intentar tancar els escorxadors els dies de l’aturada i que aquestes jornades fossin més tard recuperades pels treballadors. Aquesta maniobra va ser denunciada a Inspecció de treball i no s’ha tirat endavant, segons fonts laborals.

A més dels dos dies de vaga que s’han convocat, els sindicats han fet una crida als treballadors perquè no allarguin la jornada laboral fins que no s’obtingui un acord.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*