USOC celebra els seus 50 anys reclamant que la Generalitat li reconegui la representativitat

El sindicat vol que el llindar necessari per ser present al diàleg social passi del 15% de la llei estatal a un 5%

Tomeu Ferrer
 
 
 
Maria Recuero, secretaria general d'USOC

Maria Recuero, secretaria general d’USOC

La Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) celebra aquest any el seu 50 aniversari. Ho fa en un moment en què, segons la seva secretaria general , Maria Recuero, “l’organització està més viva que m ai”. Amb més de 15.000 afiliats i 2.500 delegats i delegades, el 5%, és, des de fa temps, el tercer sindicat de Catalunya en representativitat.

En la roda de premsa en què s’han comunicat els actes que USOC realitzarà per commemorar la seva fundació en el llunyà 1966, Recuero ha aprofitat per recordar una de les reclamacions històriques que manté aquesta organització; aconseguir que la Generalitat reconegui l’organització com a representativa aplicant un varem diferent del de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOL), norma estatal que regula aquest aspecte i que fixa en el 15% el llindar a partir del qual els sindicats poden prendre part en les deliberacions dels convenis, tant sectorials com territorials.

Quan es va fundar el sindicat duia el nom d’USO, però més tard va adoptar la C de Catalunya, en funció de la seva relació confederal. Per celebrar efemèride s’ha preparat una exposició que s’inaugurarà l’1 de maig, el dia que “celebrem la nostra festa”, diu Recuero, en el doble sentit del dia del treballador i del sindicat. Més tard, l’exposició es durà a altres localitats catalanes.

En referència al primer de maig, USOC es planteja la jornada com l’inici de la reconquesta dels drets socials perduts, ha dit la secretària general. Entre aquests drets hi ha els salaris, que “durant 8 anys no han fet res més que baixar” . En aquest sentit ha desqualificat l’estratègia seguida per CCOO i UGT amb la firma de l’Acord Interconfederal de Catalunya (AIC) que fixa un increment de sous per aquest any de l’1%. Igual que la política necessita, opina Recuero, una regeneració, també el sindicalisme el necessita. En aquest sentit, USOC aposta per la negociació col·lectiva, per l’establiment d’un salari mínim més d’acord amb la realitat. I per això reclama que el sindicat pugui participar en els debats que obrirà la Generalitat. “Volem estar presents en tots aquells fòrums en què es debatin assumptes que afectin els treballadors”, ha dit Recuero.

USOC reivindica la seva presència en diferents sectors i en empreses importants. Segons la seva màxima dirigent, el sindicat és la força més important a l’ensenyament concertat. Té també una presència creixent al sector de l’automòbil, amb majoria a Nissan i incidència a Seat. També compta amb implantació a Sanitat, Seguretat privada, sanitat, i l’administració pública, especialment a ajuntaments, entre altres. Tot organitzat en cinc federacions i vuit unions territorials.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. La celebració de l'1 de maig denuncia amb força la pobresa laboral i reclama la recuperació de drets socials

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*