Un jutjat del social multa amb 50.000 euros l’empresa SLM per coaccionar el dret de vaga amb un pamflet amenaçador contra CCOO

La direcció va reaccionar contra una vaga convocada pel sindicat que reclamava la readmissió de 5 treballadors, d’ells 3 delegats a qui s’acusava d’haver malmès una màquina expenedora de cafè

Tomeu Ferrer
 
 
 
Assemblea de treballadors de SLM reclamant la readmissió dels seus companys, foto CCOO

Assemblea de treballadors de SLM reclamant la readmissió dels seus companys, foto CCOO

El jutjat del social número 11 de Barcelona ha condemnat l’empresa Servicios Logísticos Martorell siglo XXI (SLM), que realitza serveis de logística al taller 11 de Seat, a una multa de 50.000 euros a pagar a Comissions Obreres de Catalunya (CONC) per vulnerar el dret de vaga en haver publicat l’empresa un pamflet amenaçador amb el sindicat mentre hi havia un conflicte en marxa, segons informa el Gabinet Jurídic del sindicat.

L’empresa demanda haurà d’enviar la sentència integra a tots els seus treballadors, de manera individualitzada i per correu electrònic. La multa de 50.000 euros s’ha imposat per danys i perjudicis. Contra aquesta resolució es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Els fets als quals es refereix el veredicte judicial tenen el seu origen en una convocatòria de vaga feta per CCOO i la seva federació d’indústria a SLM. L’aturada s’havia de fer l’11 de desembre de 2018, afectava tots els treballadors als quals es cridava a aturar la producció durant quatre hores per torn de treball.

El motiu de la vaga era demanar la readmissió de cinc treballadors, dels quals tres eren delegats de l’esmentat sindicat. També es reclamava que aquests representants electes dels treballadors poguessin entrar a l’empresa per poder exercir la seva tasca de defensa dels interessos dels treballadors.

L’origen dels acomiadaments era una investigació feta per SLM al voltant de danys que s’haurien produït a màquines expenedores de cafè. La direcció va sancionar 5 treballadors  a compte d’aquesta acusació. D’aquests, 3 eren delegats sindicals i a altre dos se’ls suspenia de feina i sou.

Inspecció de Treball va emetre una decisió en què afirmava que els tres representants havien de mantenir la seva qualitat de delegats sindicals i per tant podien seguir exercint aquesta tasca.

El 5 de desembre de 2018 l’empresa va emetre un comunicat a tota la plantilla on expressava la seva opinió en relació amb la convocatòria de vaga que havia fet CCOO demanant la reincorporació dels treballadors sancionats. La sentència afirma que la nota l’havia fet l’empresa amb finalitat coercitiva i amenaçadora en un intent de desprestigiar CCOO i per evitar que el personal secundés les aturades.

Entre altres expressions, el veredicte destaca que l’empresa indicava: “…intentando amenazar y coaccionar no solo a esta Dirección sinó también a los trabajadores y trabajadoras, sino  también a nuestros clientes” i “y solo nos atrevemos a sugerirles que entiendan que significa ‘piquete informativo’.

La nota es va lliurar a tots els comandaments intermedis i es va penjar en els taulons d’informació dels tallers de l’empresa.

S’ha de dir que el 12 de desembre SLM feia una segona nota en què demanava disculpes per si algú es podia haver sentit ofès i manifestava que en la primera comunicació no hi havia intenció d’ofensa cap a cap sindicat ni agent social. Aquesta segona nota també es va distribuir igual que la primera pels canals marcats per la direcció de SLM. No obstant això, CCOO havia iniciat el procés de denúncia que ha culminat amb la sentència que s’ha conegut.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*