Un de cada quatre contractes de treball que es firmen duren 7 o menys dies

Des de l'inici de la crisi el recurs a aquests pactes s'ha incrementat deu punts, tot i que teòricament les empreses han de cotitzar un 36% més si usen els contractes esmentats

Redacció
 
 
 
Una oficina del SOC de Barcelona

Una oficina del SOC de Barcelona

El 22,5% de tots els contractes que es firmen a l’Estat espanyol tenen menys de 7 dies de durada. D’ençà de l’any 2007 aquest tipus de contractes de molt curta durada s’han incrementat considerablement, amb un augment de deu punts, cosa que produeix una gran precarietat en el mercat de treball i en els drets dels treballadors, segons Ana Viñas, economista del gabinet tècnic confederal de la UGT. Aquestes afirmacions es contenen en l’informe «los contratos de corta duración en el mercado de trabajo español»

«La part més important dels contractes correspon a eventuals per circumstància de producció. Es firmen per a homes i dones, en especial en edats de 20 a 50 anys. Aquests contractes es concentren en un 85% del total en el sector dels serveis, tot i que abasten també a professions que precisen més formació. Aquest tipus de contractes també s’agrupen especialment en petites i mitjanes empreses de fins a 25 treballadors. No obstant això, on la incidència és més gran és entre les emprses de 25 a 100 treballadors.

Toni Ferrer, secretari d’Acció Sindical de la UGT ha considerat en la presentació de l’informe feta pel sindicat, que la tendència al creixement dels contractes de molt curta durada té un origen antic. Des de la dècada dels 90 del segle passat es nota la preferència dels empresaris per aquest tipus d’acord, cosa que va fer que, per pressió sindical, s’incrementés la seva pressió de forma que les pràctiques denunciades tenen ara un sobrecost del 36% per aquest tipus de contractes excepte en els d’interinitat i els corresponents a les activitats agràries.

Ferrer va explicar que la Seguretat Social va denunciar el 2010 que moltes empreses utilitzen el tipus de contractació de molt curta durada però no paguen el sobrecost fixat per la normativa oficial. En aquest sentit, el líder de la UGT ha indicat que el sindicat ha demanat al govern central informació detallada sobre la utilització dels contr4aactes de curta durada i que expliqui també quins ingressos s’han obtingut per l’aplicació del sistema esmentat de sobrecotització.

Els efectes per als treballadors de la proliferació de contractes tan curts és que les persones afectades queden condemnades a no tenir qualificació, ni carrera professional, i també això influeix negativament en la seguretat, salut en la feina i en la conciliació.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*