Un de cada quatre accidents de treball mortals a Catalunya es va produir en els desplaçaments a la feina, segons CCOO

El sindicat destaca també que la majoria de les morts que es produeixen ‘in itínere’ van afectar dones treballadores

Redacció
 
 
 
Els líders de CCOO i UGT mentre es llegeix el manifest unitari contra la sinistralitat foto:TOMEU FERRER

Els líders de CCOO i UGT mentre es llegeix el manifest unitari contra la sinistralitat foto:TOMEU FERRER

Un de cada quatre accidents de treball mortals patits a Catalunya durant el 2018 es va produir en els desplaçaments a la feina. D’aquests accidents, coneguts com a ‘in itinere’, la majoria, el 55% van correspondre a dones treballadores, segons l’informe sobre la sinistralitat laboral elaborat per CCOO‌ de Catalunya i que s’ha presentat el 25 d’abril en commemoració de la jornada mundial contra els accidents de treball i les malalties laborals. En total, el nombre d’accidents amb resultat de mort es va situar en 82.

En xifres absolutes es van produir 242.083 accidents de treball per 238.035 a l’any 2017 assolint un increment de l’1,70%. En l’apartat d’accidents amb baixa, l’augment encara és més acusat, 94.695 al 2018 per 91.125 al 2017, assolint un augment del 3,91%. L’índex d’incidència (nombre de treballadors accidents per cada 100.000) també s’ha incrementat en els accidents amb baixa passant de 3.257 al 2017 a 3.269 al 2018.

Els accidents ‘in itinere’ han crescut gairebé un 6% l’any 2018 arribant a 19.653. Un de cada quatre accidents amb resultat de mort es van produir mentre les treballadores i els treballadors es desplaçaven a la feina o tornaven cap a casa. Les dones són les que han patit més aquesta mena de sinistres fatals. L’explicació, segons tècnics consultats, rau en el fet que les treballadores fan més desplaçaments per fer-se càrrec de treballs de cura familiars per atendre altres obligacions relacionades amb la que es considera doble jornada laboral i en segon lloc pel fet que les dónes són les principals afectades per la contractació temporal i parcial, (3 de cada 4 persones ocupades a temps parcial són dones).

Les dones tenen més temporalitat

El 2018 els accidents per tipus de contracte han tornat a pujar en el cas de les persones treballadores amb contracte indefinit i també en les de contracte temporal. Molt més preocupant és, afirma CCOO, l’escalada dels accidents de les persones treballadores amb contracte temporal per la tendència de les xifres. L’any 2018 el nombre de persones treballadores accidentades amb contracte temporal ha estat de 32.977 el 2018 (el 35% del total d’accidents) per 31.076 el 2017. Una escalada en creixement exponencial que parteix d’un 24% d’accidents de persones treballadores eventuals el 2013 fins a arribar al 35% el 2018. És molt destacable el creixement exponencial de la proporció de persones treballadores accidentades temporals respecte a les indefinides.

El sindicat en treu conclusions de les dades d’accidents laborals. Massa sovint es culpabilitza a l’accidentat del seu accident, afirma, «quan el cert és que l’anàlisi de les xifres apunta a la precarietat en la feina, per exemple, dels treballadors temporals que en situació precària assumeixen situacions de risc per no perdre la feina, o sense informació o formació no coneixen els riscos als quals estan exposats, o retornen a treballar quan no estan prou recuperats». En aquest sentit, assegura que «en la major part de les vegades la prevenció que es fa es redueix a la informació i formació en comptes d’evitar o reduir el risc que, a sobre, no arriba als treballadors temporals o bé és un simulacre informatiu de talla i enganxa, tan genèric que no serveix per res més que per eludir la sanció de la inspecció de treball en lloc de per evitar o reduir els accidents.

El sindicat considera que cal derogar les reformes laborals que, amb la temporalitat i parcialitat no volguda contribueixen al creixement sostingut dels accidents de treball. També reivindiquen que les administracions aportin més recursos a la Inspecció de Treball que s’han anat reduint any rere any amb la disminució dels pressupostos. També demanen a la direcció de la inspecció «ser considerats com a part interessada a tots els efectes, així com participar activament en tot el procés d’investigació dels accidents mortals donat que no sempre existeix representació sindical a totes les empreses». El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ho destacava el dia anterior que de tots els accidents mortals registrats el 2018, només en 6 hi havia representació sindical a les empreses, cosa que mostra, segons la seva opinió, la necessitat de control sindical per lluitar amb eficàcia contra els accidents laborals.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*