La UGT i la patronal d’hostaleria arriben a un acord que regula per primer cop les externalitzacions

El sindicat afirma que en el principi d’entesa es fixa que les empreses multiservei a les quals es passin serveis hauran de pagar el mateix que el conveni del sectorial

Tomeu Ferrer
 
 
 
Una concentració de treballadors d'hostaleria foto: TOMEU FERRER

Una concentració de treballadors d’hostaleria foto: TOMEU FERRER

La negociació del conveni d’hoteleria de Catalunya arriba a un punt dolç. La UGT de Catalunya, central majoritària al sector, afirma en un comunicat haver tancat un principi d’acord amb la patronal del sector.

Segons un comunicat del sindicat, s’ha aconseguit per primer cop que un conveni sectorial reguli les externalitzacions a empreses de serveis integrals. «D’aquesta manera, les empreses multiservei contractades per empreses d’hostaleria hauran d’aplicar als seus treballadors i treballadores íntegrament el conveni d’hostaleria. Això suposa una evident millora de les condicions salarials però també de totes les condicions laborals (com per exemple, la jornada)», diu UGT en un comunicat.

Amb aquesta mesura, es vol posar fre a les externalitzacions que han proliferat els últims anys al sector « camberes de pis, restauració, cuina i zones termals de balnearis», assegura el sindicat.

Aquest és un cavall de batalla al sector. Només cal pensar en la lluita de les dones que netegen les habitacions d’hotel per compte d’empreses externes, com Les Kellys. Des de CCOO, que a la taula de negociació te 7 representants, per 8 de la UGT, «hem de veure finalment que surt per escrit del principi d’acord, a la reunió el que hi va haver és encara verbal, esperem veure que diu l’acta», afirma un representant.

Cauteles de CCOO

Tot i la falta de concreció, CCOO considera que darrere del punt que regularia les externalitzacions hi ha un problema que caldria aclarir abans de firmar l’acord el 6 de setembre. Segons les seves paraules, en la negociació s’haurien definit unes activitats considerades troncals en l’hoteleria. En cas de ser externalitzades, els seus treballadors haurien de cobrar almenys el que indica el conveni sectorial. Per posar un exemple, la neteja de les cambres seria una activitat troncal. La crítica és que hi haurà activitats no troncals, i Esteban Sanabria, secretari de negociació col·lectiva de la federació de Serveis de Catalunya, estima es podria entendre que es dóna el vistiplau a externalitzar aquestes activitats. Ara bé, fins ara no hi havia cap divisió i les externalitzacions es feien en funció de la voluntat empresarial.

Aspectes salarials

La resta de punts significatius del principi d’acord assolit entre la UGT de Catalunya i Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartament Turístics de Catalunya, inclouen millores llargament reclamades pels treballadors:

–          Increments salarials de l’1,9% per al 2017; del 1,9% per al 2018; i de l’1,8% per al 2019.

–          Regulació de les subrogacions, especialment importants a sectors com la restauració o els menjadors escolars. Si s’acaba el contracte amb una empresa i es subroguen els treballadors a la nova, aquesta haurà de preservar les condicions laborals anteriors de la plantilla.

–          Cobrament del 100% del salari durant les baixes per intervencions quirúrgiques amb repòs (no ingrés hospitalari).

–          Per acumulació del permís de lactància a pares/ mares, 15 dies el primer any; 17 dies el segon any i el tercer any sumen 19 dies.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*