UGT de Catalunya i el grup carni Jorge firmen la incorporació plena de 1.600 treballadors a les seves empreses

Amb unes hores de diferència el grup alimentari havia firmat un acord similar amb CCOO que suposava internalitzar definitivament els treballadors que havien passat el 28 de juliol de 2018 de ser membres d'una falsa cooperativa a formar una d'una empresa creada per fer de pont en el procés de regularització

Tomeu Ferrer
 
 
 
Camil Ros i Patrícia Buil presentant l'acord amb el grup Jorge

Camil Ros i Patrícia Buíl presenten l’acord assolit per internalitzar 1.600 treballadors del grup Jorge foto: Tomeu Ferrer

UGT de Catalunya i el grup carni Jorge han tancat un acord que suposa el pas de 1.600 treballadors que formaven part d’una empresa creada ex profeso: Axparia Trade a set companyies del grup Jorge, segons s’ha firmat en un acte a la seu del sindicat de tradició socialista. Amb aquest pacte els operaris, que durant anys havien format part de falses cooperatives, veuen regularitzada la seva situació laboral, segons han manifestat en roda de premsa el secretari general del sindicat, Camil Ros, al que acompanyava la secretaria general de la Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA-UGT), Patrícia Buil.

Unes hores abans, i sense anunciar-ho prèviament, Jorge firmava un acord similar amb la Federació d’Indústria de CCOO de Catalunya. El pacte tenia el mateix contingut i era continuació d’un acord que es va fer el 24 de juliol de 2018 segons el qual els treballadors passaven de les cooperatives a una empresa mercantil creada per fer de pont. Així, el mateix 15 de maig s’ha arribat a un acord pel qual s’estableix la internalització dels treballadors/es que formaven part de l’empresa Axparia S.L. a Santa Eugènia i Mollerussa, i que a partir d’ara han de pertànyer al Grupo Jorge, a través d’una subrogació directa.

Per tant, Jorge ha firmat per separat acords amb UGT i CCOO pels quals es regularitza la situació dels treballadors que durant anys havien estat treballant a les seves instal·lacions sota l’aparença de pertànyer a una falsa cooperativa. En cada un dels casos les circumstàncies han estat diferents.

Millores clares

Els treballadors afectats ara pels acords, van passar a estar inscrits al Règim General de la Seguretat Social, quan abans cotitzaven com a autònoms. Tampoc tenien vacances, ni cobraven res si es posaven malalts o patien un accident laboral. És més, en algunes falses cooperatives havien d’aportar ells la roba i les eines de treball. Ara, el pas donat farà que els afecti almenys el conveni general de càrnies, cosa que en la seva situació suposa un avenç important.

Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, ha vinculat l’acord a la denúncia judicial que va fer el seu sindicat com a conseqüència de les discrepàncies que tenien en relació amb el pacte firmat el juliol de 2018 entre Jorge i CCOO, sota el vistiplau del Departament de Treball. En aquella ocasió es va denunciar que passar els treballadors des de les cooperatives a una empresa “pantalla” no garantia la plena integració al grup empresarial per al qual treballaven directament des de feia anys. En aquest sentit van fer denúncies per cessió il·legal de treballadors. També es va criticar que l’acord assolit entre l’empresa i CCOO contemplés una inversió a Santa Eugènia de Berga (Osona), com a clau de volta del pacte i que aquesta operació fos beneïda per Treball. Precisament la iniciativa judicial ha fet que, segons Ros, l’empresa “piqués a la nostra porta per realitzar l’acord que avui presentem”.

UGT ha especificat que els aproximadament 1.600 treballadors que a Osona i el Pla d’Urgell s’incorporaran a una de les 7 empreses que Jorge té dins dels escorxadors, especialitzades en diferents treballs: matança, especejament, etcètera,  ho faran a partir de l’1 de juliol. En aquesta mateixa data entra en vigor l’acord amb CCOO.

En el seu comunicat, CCOO afirma que mitjançant amb l’acord, es compleixen els compromisos adquirits i que seran efectius a partir de l’1 de juliol d’aquest any, i es tanca la comissió de seguiment creada fa gairebé un any entre CCOO d’Indústria, Grupo Jorge i Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*