UGT alerta que l’atur femení al gener s’ha incrementat el doble que el masculí

El sindicat crida l’atenció en què els aturats creixen entre els joves i també entre la població estrangera

Redacció
 
 
 

Treballadors fent cua a l’Inem

El sindicat de tradició socialista fa una lectora molt crítica de les dades de l’atur del gener . A Catalunya el creixement del nombre d’aturats se situa en 4.848 persones fins a 422.866 ciutadans que busquen feina. Al conjunt de l’Estat espanyol l’atur s’ha incrementat 63.747 persones fins a totalitzar 3.476.528 persones.

El sindicat destaca que l’atur a Catalunya ha crescut a totes les demarcacions. Però, sobretot posa èmfasi en el fet que la desocupació ha crescut el doble entre les dones que entre els homes. I no queden aquí els punts negatius, perquè ha tornat a augmentar l’atur entre les persones que tenen menys de 25 anys. També ho fa entre els treballadors d’origen estranger, que ara són 87.228 persones, poc més del 20% del total dels aturats a Catalunya.

Altres elements que criden l’atenció a la UGT són que l’atur va augmentar el mes passat als serveis mentre que es va reduir a la construcció i a l’agricultura.

De les persones que busquen feina, el 59,55% reben alguna prestació. Però, el 40,45% de les persones en situació d’atur no cobren prestació o subsidi per desocupació (169.079 persones). De les persones que cobren alguna mena d’ajuda, el 48,82% cobren una prestació assistencial, la renda activa d’inserció o el programa d’activació per a l’ocupació: 121.535 persones amb dret reben una prestació mitjana de 426 euros.

Propostes

El sindicat recorda quines són les seves propostes per canviar el panorama pel que fa a aconseguir feina estable i amb drets.

·         L’impuls de mesures actives urgents per a la creació d’ocupació estable i de qualitat, més enllà de l’ocupació precària, temporal, de curta durada i baixos salaris que s’està generant en l’actualitat.

·         Garantir uns salaris dignes i la capacitat adquisitiva de les persones treballadores amb un augment salarial al voltant del 3%, situant el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.

·         Fomentar la contractació indefinida contra el frau de la contractació temporal.

·         Fomentar la contractació a jornada completa i penalitzar la contractació parcial fraudulenta i involuntària.

·         Fer efectiu el registre de la jornada i el control horari a les empreses, contra les jornades extenses i hores extraordinàries no compensades.

·         A igual treball, igual sou, per lluitar contra la precarietat de les empreses multiservei, falses cooperatives i falsos autònoms.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*