UGT afirma que l’ocupació creada és més precària, de més curta durada i amb salaris inferiors

El sindicat destaca que el 92,7% de l'ocupació creada l'últim any a Catalunya correspon al sector dels serveis

Redacció
 
 
 

UGT de Catalunya ha fet una valoració dels resultats de l’Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al segon trimestre. En ella destaca que efectivament s’ha creat més ocupació, però precària i amb contractes de curta durada i salaris més baixos.

Entre les dades que destaca el sindicat d’arrel socialista és que la població activa, és a dir, les persones entre 16 i 65 anys que volen treballar, s’ha reduït en 2.600 persones respecte al trimestre anterior i en 16.300 persones si es compara amb un any abans.

Entre els aspectes que analitza UGT hi ha el fet que la desocupació s’ha reduït més entre els homes, -12,2% que entre les dones, un -5,2% en el trimestre. Si es mira en termes interanuals, la població masculina desocupada s’ha reduït un 22,24% , mentre que entre les dones, només ho ha fet un 11,4%. La taxa d’atur masculina és ara del 14,34% mentre que la de les dones del 17,69%.

El sindicat destaca una altra dada que crida l’atenció. El 92,7% de l’ocupació creada en un any correspon al sector dels serveis. Únicament s’han creat 5.200 llocs de treball a la indústria,k 2.000 a la construcció i 200 a l’agricultura.

Contra les lectures acrítiques, el sindicat destaca que a Catalunya a hores d’ara hi ha 341.500 persones en situació d’atur de llarga durada, que representen el 56,58% de les persones desocupades.

Així mateix, 425.000 persones aturades no reben prestacions per desocupació. Aquesta xifra representa el 70,51% de totes les persones que no tenen feina.

I encara més, 103.900 llars no tenen cap perceptor d’ingressos, 185.400 habitatges tenen tots els seus actius en desocupació i 232.800 llars tenen tots els seus treballadors assalariats amb contractes temporals.

UGT denuncia que en part els problemes esmentats tenen a veure amb situacions com la proliferació d’empreses multiservei, que ocupen persones pagant-los-hi un salari inferior al del conveni. Un altre punt és l’augment de frau en la contractació per part d’empreses que cotitzen menys hores de les que realment es treballen. En tercer lloc l’augment de les hores extres realitzades superant el límit legal anual de 80. Finalment hi ha l’ús dels falsos autònoms i de les cooperatives que ocupen falsos autònoms.

Alternatives

Com a alternativa, la UGT recorda la seva posició favorable a derogar les reformes laborals imposades.

També planteja un increment del recursos de la inspecció de treball com a mecanisme per lluitar contra el frau en la contractació i l’explotació laboral.

En tercer lloc el sindicat reclama un increment salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de les persones treballadores i ajudi a rellançar el consum. Per això reclama que el Salari Mínim Interprofessional pugi fins a 1000 euros.

Finalment el sindicat reclama més recursos per a les polítiques actives d’ocupació. Polítiques dirigides a persones amb més dificultats, especialment majors de 45 anys i reforçar els serveis públic d’ocupació.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*