El TSJC condemna l’empresa ITETE per acomiadar un treballador que va fer la ‘vaga de les escales’

L'operari retornarà al seu lloc de feina i rebrà una indemnització de 10.000 euros a més dels salaris que va deixar de percebre

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració de treballadors de contractes de Movistar davant del Parlament de Catalunya

Concentració de treballadors de contractes de Movistar davant del Parlament de Catalunya

La vaga dels tècnics i treballadors d’empreses subcontractades de Movistar segueix produint seqüeles. Una d’elles és el degoteig de sentències arran de les denuncies per acomiadaments entre els operaris que van participar en les aturades.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga l’empresa Instalaciones Telefónicas y Tendidos Eléctricos S.A (ITETE,S.A.) a readmetre al seu lloc de treball, abonar els salaris deixats de percebre i indemnitzar amb el pagament de 10.000 euros a un treballador a qui va acomiadar per suposadament absentar-se de la feina sense justificació durant els dies en què aquest estava participant de la vaga de les subcontractes de Movistar, segons informa el Col·lectiu Ronda, que n’ha dut la defensa jurídica.

En el seu raonament, l’empresa va al·legar desconeixement de la celebració de les successives jornades de vaga que entre els mesos d’abril i juliol de 2015 van secundar una part important de les plantilles de les nombroses subcontractes de Telefónica-Movistar per exigir millores en les seves condicions laborals.

Segons Ronda, aquesta és la primera sentència referent a persones acomiadades en relació a la denominada “vaga de les escales” que dicta el TSJC.

El 4 de juny de 2015, l’empresa va comunicar al treballador C.J.P el seu acomiadament disciplinari amb efectes del mateix dia argüint la seva absència no justificada del lloc de treball durant els dies 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15 i 16 d’abril del mateix any. Les dates coincideixen amb les que un nombrós col·lectiu de tècnics i treballadors d’empreses contractades per Movistar van secundar vagues convocades inicialment per Alternativa Sindical de Trabajadores (AST) i posteriorment per CoBas, sindicat al qual pertany el treballador (que és també membre del comitè d’empresa d’ITETE) i posteriorment CGT.

Com es preceptiu legalment, l’empresa va haver de lliurar al treballador acomiadat el denominat plec de càrrecs, ja que la norma obliga a fer-ho quan es fa fora un representant sindical. En el document, afirma el Col·lectiu Ronda, es justificava la mesura per les absències continuades del seu lloc de treball. A això, en el ple de descàrrec, C.J.P. va argumentar que les absències es justificaven per la seva participació en la vaga, de la qual ell va formar, com a membre de CoBas, del comitè de vaga del seu sindicat. tal com es va notificar a la Direcció General de Treball.

ITETE no va rectificar la seva decisió d’acomiadar al seu treballador, tot i que la vaga és un dret recollit a la Constitució com d’especial protecció. El tribunal afirma en la seva resolució que l’empresa no podia manifestar ignorància en relació a la convocatòria de la vaga, ni que aquesta fos il·legal.

Per tant, constatant la greu vulneració del dret fonamental de vaga exercida sobre el treballador acomiadat, el TSJC imposa la immediata readmissió del treballador, l’abonament dels salaris deixats de percebre des del moment de l’acomiadament i el pagament d’una indemnització addicional de 10.000 euros.

La sentència coincideix amb altres en el mateix sentit dictades fa poc, com les que corresponen a l’anul·lació de 7 acomiadaments corresponents a treballadors de la societat Abentel també per fer vaga. Igualment han de retornar al seu lloc de treball i l’empresa els ha de pagar 20.000 euros per cap com a indemnització.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*