Els treballadors de Le Porc Gourmet desconvoquen la vaga del 13 i 14 per reivindicar que els sigui aplicat el conveni càrnies

Mantenen la reclamació que les cooperatives a les quals pertanyen els donin informació i apliquin les normes de prevenció de riscos laborals

Tomeu Ferrer
 
 
 
Durant tot el matí hi ha hagut cues a la porta de la sala on es feia l'assemblea. foto: Carnies en lluita

Treballadors de la cooperativa Taic fent cua per assistir a l’assemblea foto: Carnies en lluita

Els treballadors que operen a l’escorxador Le Porc Gourmet han desconvocat la vaga que havien anunciat pels dies 13 i 14, dilluns i dimarts, vinents, segons publica El Setembre . Aquesta publicació afirma que els treballadors han aturat la seva protesta davant les amenaces que havien patit per exercir el seu dret de vaga i també perquè les empreses per a les quals treballen haurien manifestat la seva disposició a negociar algunes millores.

Els treballadors i treballadores que operen a l’escorxador Le Porc Gourmet, de Santa Eugènia de Berga, a Osona, van convocat vaga els dies 13 i 14 de novembre. El motiu crida l’atenció: la reclamació que simplement es compleixi la llei: és a dir, que s’apliqui el conveni de la indústria càrnia de Barcelona, que la direcció doni informació a la plantilla i s’apliquin normes de prevenció per evitar accidents laborals.

Le Porc Gourmet és una empresa del grup Jaime. La seva plantilla, segons l’advocat dels treballadors, Antoni Iborra, oscil·laria entre les 900 i el miler de persones, tot i que, com la direcció no facilita informació, no hi ha dades clares al respecte.

Segons els càlculs de la defensa legal dels treballadors, només unes 20 persones tindrien contracte amb l’empresa. Es tracta, en la seva major part de personal d’administració. Però, segons els sindicalistes, vinculats amb la Coordinadora Obrera Sindical (COS), a aquests operaris tampoc els paga l’empresa el que fixa el conveni provincial de càrnies.

La majoria de les persones que treballen a l’empresa estan vinculades a dues cooperatives: Clavial i Taic. Des dels sindicats s’ha denunciat diversos cops que aquestes entitats són falses cooperatives, és a dir, societats que sota l’aparença de cooperatives apliquen als seus teòrics socis condicions laborals molt per sota del mínim que marca la llei.

El comitè de vaga ha reclamat diversos cops que s’apliqui als treballadors de les Clavial i Taic la darrera reforma de la llei de cooperatives, que diu que aquestes societats han d’aplicar als seus associats almenys les condicions laborals i salarials del conveni provincial del sector. Tot i que el canvi és vigent, Iborra explica que: «no hi ha manera que s’apliqui». Així, el juny passat es va intentar fer una assemblea de sòcies de Clavial i es va anul·lar perquè el Consell Rector va marxar. Al seu torn, una assemblea de Taic, va prendre decisions com que els associats tinguessin vacances pagades, però l’entitat, segons la COS, afirma que no ha de complir la llei catalana, encara que la seva seu social és a Terrassa.

Per intentar posar fre a la situació el comitè de vaga va fet el preavís de vaga per als dies 13 i 14 de novembre. Però, fins a darrera hora, no ha estat possible mantenir amb la direcció de la companyia cap reunió formal de conciliació com marca la normativa. L’empresa no s’hi presenta. Iborra parla de què la concepció de les relacions laborals de les cooperatives i de Le Porc Gourmet «són del segle XIX».

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*