Els treballadors del Metro donen 15 dies al comitè perquè presenti un pla per desencallar el conveni

La plantilla es malfia 'per inconcret', d'un pla filtrat per l'empresa que suposaria apujar sous un 7% en 4 anys

Redacció
 
 
 
Assemblea de treballadors de Metro a les cotxeres de Sants, font: CCOO Metro

Assemblea de treballadors de Metro a les cotxeres de Sants, font: CCOO Metro

Els treballadors de Metro de Barcelona han decidit per majoria després de celebrar una assemblea per torn, fer un mandat al comitè d’empresa perquè presenti en 15 dies “un pla d’acció conjunt” de cara a les negociacions del conveni, que fa una setmana que “estan aturades, que no trencades” ha explicat un responsable del comitè.

La resolució suposa donar un temps a l’empresa TMB i també als representants dels treballadors per desencallar les negociacions del conveni. Si després d’aquest temps no s’aconsegueixen avenços, els responsables consultats per aquest diari no descarten que es presentin propostes de mobilització a les assemblees .

La situació es tensa “per la falta de claredat de l’empresa” ha explicat un membre del comitè. De fet, divendres passat la direcció de TMB va fer arribar als treballadors una proposta informal. La idea seria fer un conveni per quatre anys que implicaria un increment salarial al final del procés del 7%. Però, el document, que s’ha publicat a la intranet de la companyia té poques concrecions, cosa que aixeca susceptibilitats entre els treballadors. Un dirigent sindical de CCOO explicava, en aquest sentit que “el document, parla de mòduls i de coses com productivitat, però això hauria de tenir-se clar per poder-lo valorar”. Tot plegat també podria tenir relació amb un punt que separa històricament treballadors i la direcció de Metro: una reclassificació de la plantilla per col·lectius professionals com s’ha fet a Autobusos de Barcelona.

A les assemblees els operaris de Metro han platejat algunes reclamacions que voldrien que el conveni abordés, com són les externalitzacions que ha fet l’empresa; quins mecanismes s’haurien de fer servir per recuperar aquells serveis que s’han privatitzat i com afectaria això a la plantilla. També es voldrien aclarir aspectes com quina compensació a rebre pels treballadors quan Metro decideix perllongar la jornada quan hi ha partits de futbol a Barcelona.

El conveni de Metro de Barcelona està pendent de renovació des de 2008. En aquests anys s’han produït moments de tensió importants entre empresa i treballadors. El febrer passat es va declarar vaga coincidint amb la celebració del Mobile World Congress. Un mes més tard es van fer aturades que van afectar el partit entre el Barça i el Real Madrid . El maig la protesta va coincidir amb el Primavera Sound i el juny les aturades van afectar el Primavera Sound. Després es va arribar a un pacte que implicava que els treballadors aturaven les vagues mentre es mantingués la negociació.

Com a teló de fons hi ha aspectes que causen un gran malestar entre els empleats de Metro: conèixer els salaris que cobra el personal que està fora de conveni. Tot i les reclamacions, els salaris es mantenen en secret. Ara perquè els afectats han recorregut judicialment la decisió comunicada per la comissió de Garantia per l’Accès a la Informació Pública (GAIP).

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*