Els treballadors d’Alstom manteniment es revolten contra l’enduriment de les seves condicions de feina

Inicien diverses jornades de protesta per evitar que el nou conveni els suposi treballar més cobrant menys

Tomeu Ferrer
 
 
 
Pancarta dels treballadors en vaga, foto CCOO

Pancarta dels treballadors en vaga, foto CCOO

Els treballadors d’Alstom manteniment han iniciat mobilitzacions. En síntesi s’han convocat vagues per contrarestar l’enduriment de les condicions de treball, que impliquen allargar el temps de feina amb salaris més baixos.
Alstom té uns 600 treballadors, dels quals uns 150 formen part de la delegació catalana. Altres centres són els de Madrid i Toledo. la societat, de matriu anglo-francesa, que després de la seva adquisició per Siemens és ara la segona empresa del món en l’àmbit ferroviari, després de la xinesa CRRC.

«L’empresa, sembla haver optat per optimitzar els seus resultats a compte d’incrementar la pressió sobre els treballadors», explica Àlex Guevara, responsable de CCOO. Entre altres canvis ha augmentat en 30 hores la jornada anual, s’han eliminat plusos i altres millores que s’havien aconseguit abans. A més, «fruit de la reforma laboral, ara és possible que si no hi ha acord en un determinat temps, s’apliqui el conveni de referència al territori» afirma l’interlocutor. Això es tradueix actualment en el fet que els treballadors de la mateixa empresa que operen a Toledo i a Barcelona tinguin uns salaris que varien entre una ciutat i l’altra en 250 euros mensuals. A aquesta situació se sumen els canvis en els incentius aplicats que suposen també en la pràctica reduccions de salaris.
L’alternativa dels treballadors, organitzats a CCOO i UGT, és mantenir almenys els salaris pactats en l’anterior conveni, més increments vinculats amb la clàusula de revisió salarial i increments en la seguretat en el treball.

Mobilitzacions programades

Els operaris han programat diverses mobilitzacions. Els dies 7, 8, 9 i 10 de novembre, es concentraran de 5 a 10 hores i de 22 a 23.30 hores, davant les oficines del Trambaix (av. de Barcelona, s/n) i al costat de la ITV (c. de Sant Joan Despí, s/n), a Sant Joan Despí. Cal recordar que els operaris d’Alstom són els responsables del manteniment de Metro, Tram i Renfe a Catalunya.
Els dies 8 i 10 de novembre, de 5 a 10 hores, es farà una concentració de treballadors i treballadores a les portes d’Alstom Transport, a Santa Perpètua de Mogoda (carretera B-140, km 7,5).

El 9 de novembre, de 5 a 8 hores, es concentraran a l’entrada de l’estació de Sants (av. dels Països Catalans), per informar els usuaris de tren i metro dels motius de la vaga. De 12 a 15 hores es concentraran a Can Tunis (c. del Motor, s/n), a Barcelona, on faran una nova acció informativa per denunciar la situació en què es troben les negociacions.

El dia 10 de novembre, de 12 a 14 hores, es concentraran a l’entrada de l’estació de Sants (av. dels Països Catalans), per informar els usuaris de tren i metro dels motius de la vaga.

L’11 de novembre, de 12 a 13 hores, es concentraran a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, en defensa de les seves condicions de treball i per una ocupació digna i estable.

La vaga i les mobilitzacions dels treballadors d’Alstom segueixen a accions fetes abans que, segons els sindicats, han tingut un seguiment del 100% entre els treballadors directes, tot i que una repercussió no tan alta entre els empleats indirectes.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*