Les treballadores de Clarel denuncien al carrer i a Inspecció les seves condicions de feina

Afirmen que les retallades de personal obliguen a assumir llargues jornades de treball, de vegades amb una sola treballadora per botiga

Tomeu Ferrer
 
 
 
Protesta de les treballadores de Clarel a la botiga de Fabra i Puig, foto: Tomeu Ferrer

Protesta de les treballadores de Clarel a la botiga de Fabra i Puig, foto: Tomeu Ferrer

Una cinquantena de treballadores i treballadors de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) s’han concentrat davant tres establiments de la cadena de distribució de productes de neteja Clarel, del grup Dia. Les accions estan emmarcades en la campanya sindical contra el que consideren explotació de la plantilla. A la fi de l’acció el grup ha anat fins a Inspecció de Treball a lliurar una denúncia on figuren les queixes laborals.

La protesta ha transcorregut a la zona de Vilapiscina, a Nou Barris. Bàsicament, les treballadores es queixen que han d’allargar les jornades i han d’assumir, molts cops una sola persona, la gestió d’una botiga. Això les obliga a fer prolongacions de jornada «inacceptables». A més, es queixen que la càrrega de treball està produint moltes malalties. Això explica que la campanya informativa del sindicat tingui el lema: «Clarel ens ofega». Entre els crits hi ha «diners per acomiadaments i no per contractar». Perquè precisament no són els salaris el que més motiven la queixa, sinó les condicions de treball.

Davant d’un dels establiments, la responsable de la secció sindical, Helena Carro, explicava que la direcció de la companyia intenta allargar tant com pot les jornades a treballadores que molts cops tenen contractes a mitja jornada i cobren entre 400 i 500 euros. Tot plegat en una estratègia, afirmen a CCOO, de retallar tant com es pugin les hores dels treballadors. En aquest sentit es queixen que durant les vacances es va arribar a una situació paradoxal, perquè coincideix un moment amb poc personal i un fort increment de vendes.

«Putes comunistes»

A més de fer davant de les botigues crits reivindicatius, persones de la concentració han fet petar petites traques que cridaven l’atenció dels veïns i veïnes de la zona. En un barri de tradició obrera, moltes persones agafaven de bon grat els fulls volants on s’explica la problemàtica de les treballadores.

L’acció sindical suposava repetir la concentració fins a tres botigues de la cadena. En el trajecte entre la primera concentració, a l’avinguda Fabra i Puig i el carrer Pi i Molist les treballadores, perfectament identificades amb petos i banderes del sindicat repartien fulletons pel carrer. En un moment donat el grup passa per sota d’un d’institut públic i se sent clara una veu d’un adolescent que crida: «putes comunistes». Una de les treballadores, amb cabell de color pebre i sal s gira i respon: «si no hagués estat per les que tu dius putes comunistes tu no series a l’escola».

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*