La temporalitat en la feina del desembre maquilla les dades reals de l’atur, segons USOC

Per a la secretària general del sindicat, Maria Recuero, a finals d'any només es crea feina temporal, amb jornades maratonianes i on el producte més rebaixat és el salari dels treballadors

Redacció
 
 
 

Catalunya va tancar l’any 2017 amb 418.018 persones a l’atur, tot i la tradicional empenta de l’ocupació de desembre, que ha estat menor que en 2015 i 2016. Analitzant l’evolució de l’últim quinquenni en el conjunt de l’Estat, que ha acabat any rere any amb baixades al voltant de 200.000 desocupats, pot comprovar-se que el 2017 no ha estat l’esmentat any de la recuperació, segons afirma el sindicat USOC en un comunicat. “El vam començar amb descensos relativament forts respecte a 2016. Però, a l’hora de la veritat, quan acaba l’estiu, la pèrdua d’ocupació va ser més pronunciada que a l’any anterior i hem tancat desembre amb més aturats que al juliol. Això demostra una vegada més que no es crea ocupació estable, sinó temporal i clarament estacional “, lamenta Maria Recuero secretària general d’USOC.

De fet l’evolució la desocupació a Catalunya per sectors és clara: “les pujades es donen en la construcció, mentre que els serveis baixen en més de 3.954 aturats registrats que suposa el 89% del total de la reducció de l’atur a Catalunya al desembre en 4.444 persones. I és una feina tan precària, que les xifres de contractes parlen per si mateixes: al desembre es van signar menys contractes indefinits que en els tres mesos anteriors, tot i que en tots havia pujat l’atur “, analitza Recuero.

Del total dels contractes fets al desembre,  193.157 dels pactes són temporals i s’han fet fet en les modalitats d’obra i servei, o eventuals per circumstàncies de la producció, “cosa que, clarament, correspon a la campanya de Nadal, que fa una estirada fins al gener i empalma amb l’inici de les rebaixes. Una feina no qualificada, temporal i amb jornades maratonianes, on el principal producte rebaixat és el treballador. Un respir per a les estadístiques, però no per a l’estabilitat de l’economia familiar “, continua afirmant Maria Recuero. 

“Sí que hem de alegrar-nos de la pujada de cotitzants a la Seguretat Social a Catalunya”, afirma Recuero, “inapreciable al desembre però que en acabar l’any són 3.300.184 persones, ja que els cotitzants guanyats per al sistema són el triple que els corresponents a la baixada de l’atur, 110.747 en tot 2017 enfront de les 37.509 persones que van deixar les llistes del SEPE. Una dada aquesta que amaga una altra realitat que necessita un canvi en les prestacions: la majoria dels treballadors no acudeix al sistema oficial de recerca de feina”. Un rècord d’afiliats a la Seguretat Social a final d’any, en al conjunt d’Espanya amb 18.460.201, tot i ser menys que el juliol passat, i que “seran més necessaris que mai si volem sostenir el sistema de pensions que ha estat saquejat en sis anys en gairebé 60.000 milions d’euros “, conclou Maria Recuero.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*