Els sindicats majoritaris preparen ‘escratxes’ a hotels que apliquin externalitzacions

Acusen la patronal d’allargar la negociació del conveni per així estalviar-se pagar la diferència salarial als nombrosos treballadors eventuals que es contracten durant aquesta època

Redacció
 
 
 
Els delegats d'hostaleria es fan presents a la negociació del seu conveni foto: T. Ferrer

Els delegats d’hostaleria es fan presents a la negociació del seu conveni foto: T. Ferrer

Els treballadors del sector d’hostaleria de Catalunya preparen accions directes si la patronal, que, en opinió de CCOO i UGT, està alentint les negociacions per renovar el conveni, no fa propostes que permetin avançar.

Tot i que no hi ha res decidit, Diari del Treball ha pogut saber que entre les accions directes que estudien fer els sindicats majoritaris hi ha el fet d’aplicar escratxes, escarnis, a establiments de cadenes hotelers que s’han distingit per externalitzar les seves plantilles i on hi ha una política clara de reducció de costos fent servir empreses multiservei. Un responsable sindical explicava la decisió indicant que «si no fem, pacifica i ordenadament, accions directes, el pròxim conveni no caldrà negociar-lo perquè no hi haurà treballadors a qui representar». Un avís en aquest sentit va ser l’acció realitzada a l’hotel Melià Skype de Barcelona.

Per tercer cop en pocs dies les comissions negociadores del conveni d’hostaleria, que afecta les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Girona, es reuneixen a la seu de la patronal. A les portes, una concentració de treballadors i treballadores han fet arribar les seves posicions amb l’esclat de petites càrregues de fum i l’esclat d’una traca.

Contra les externalitzacions

Les principals reclamacions dels delegats sindicals tenen a veure amb posar en el conveni una clàusula que eviti les externalitzacions de serveis que fins ara fan les plantilles dels establiments hotelers, com és el cas de les cambreres de pis. Un altre punt clau és aconseguir increments salarials que compensin les pèrdues de poder adquisitiu que ha patit el col·lectiu de treballadors de l’hoteleria els últims anys en què, d’altra banda, les empreses han obtingut guanys importants, malgrat la crisi.

Com és costum als concentrats davant la seu de la patronal d’hostaleria s’hi ha sumat el col·lectiu de les netejadores de pis conegudes com les Kellys, que exigeixen que el conveni inclogui una clàusula contra l’externalització. Elles més que ningú saben què significa treballar per una empresa multiservei.

Entre els treballadors del sector de l’hostaleria hi ha el convenciment que les empreses allarguen la negociació amb l’esperança que un acord es produeixi un cop passat l’estiu perquè així s’estalviarien pagar les diferències als nombrosos eventuals que es contracten durant la temporada d’estiu.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*