Sindicats i patronal tanquen a Catalunya un preacord per a la negociació col·lectiva

Els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment del Treball de Catalunya, Pimec i Fepime han tancat pràcticament l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) que ha de servir de guia per a la negociació col·lectiva d'aquí al 2021. Ara només falta que els òrgans de direcció de les diferents organitzacions implicades aprovin i ratifiquin el document de consens.

Redacció
 
 
 

Els secretaris general de la UGT i de CCOO de Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco respectivament, a la manifestació del Dia Internacional del Treball a Barcelona del 2018 en la qual es reivindicava un acord sobre negociació col·lectiva. Foto: S. Calvo

El pacte preveu que el conveni de sector sigui d’aplicació a les empreses multiservei

UGT i CCOO de Catalunya i les organitzacions patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime han anunciat un pacte per a l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), pendent només de ratificar per les direccions de les diferents organitzacions. La ‘fumata blanca’ ha arribat només cinc dies després que sindicats i patronals tanquessin un acord similar d’àmbit estatal.

L’AIC manté l’esquema d’acord anterior però el d’enguany  introdueix algunes novetats Així, per exemple, sobre subcontractació estableix l’aplicació del conveni sectorial a empreses multiservei. Incorpora mesures per promoure l’ocupació estable i d’altres per erradicar la contractació temporal injustificada. Respecte dels criteris salarials, integra el compromís amb el desenvolupament d’allò que determina l’AENC d’àmbit estatal en aquesta matèria, que respon a la necessitat de creixements dels sous en el nou context econòmic de recuperació. Aquesta era una de les reivindicacions sindicals més importants dels darrers mesos, que l’augment de beneficis de les empreses havien de repercutir en les condicions laborals dels treballadors.

Altres aspectes que formen part prioritària de l’acord assolit per sindicats i empreses és la voluntat de reduir la bretxa salarial entre homes i dones, les polítiques de prevenció de riscos laborals, o la desconnexió digital de les persones quan acaben la seva jornada per poder facilitar la conciliació de la vida professional i familiar. També s’han abordat qüestions específiques relatives al teletreball i a la mobilitat sostenible. Finalment també preveu com fer el seguiment a les empreses del Pacte nacional per a la indústria i l’aparició de la indústria 4.0.

La voluntat dels signataris de l’AIC és presentar-lo en un acte públic amb presència del Govern català, que segurament serà la setmana vinent. La necessitat de quadrar les agendes de tots els actors implicats fa que encara no s’hagi fixat la data.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*