Serveis mínims del 33% a Rodalies i del 25% a Metro per a la vaga general convocada per al 3 d’Octubre

L’aturada la impulsen, la CGT, IAC, Intersindical-CSC i COS, contra les reformes laborals i en defensa dels drets democràtics

Redacció
 
 
 
Els convocants de la vaga general, a la sortida de la reunió amb Treball foto: Tomeu Ferrer

Els convocants de la vaga general, a la sortida de la reunió amb Treball foto: Tomeu Ferrer

La petició de vaga general feta per almenys quatre sindicats: CGT, IAC, Intersindical-CSC i COS, que hauria de començar el 3 d’octubre i s’allargaria fins al 9 o el 13 del mateix mes, ja té proposta de serveis mínims: la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, argumenta en la resolució, que cal preveure un desenvolupament o incidència major de la representativitat que tenen els sindicats peticionaris, de manera que convé dictar uns serveis mínims “que garanteixin la lliure decisió dels treballadors de sumar-se a la vaga i també el dret de la ciutadania a disposar dels serveis essencials”.

En concret, pel que fa al transport de viatgers, s’ordena un servei mínim del 33% durant tot el dia pel que fa a Rodalies i Regionals de Catalunya, mentre que en els serveis de Metro i autobusos de Barcelona i a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), es dicta un 25% en hores punta –de 6.30 a 9.30 hores i de 17 a 20 hores–.

També s’han comunicat els serveis mínims en altres àmbits essencials, com atenció telefònica d’urgències i emergències i subministrament d’energia, gas, aigua potable, evacuació i tractament d’aigües i enllumenat públic: en tots dos casos s’ha de garantir el servei per a urgències que no es puguin demorar més enllà del període de vaga.

Pel que fa als serveis de seguretat i extinció d’incendis, aquests tindran el mateix règim que en jornada festiva; el transport de mercaderies haurà de garantir els imprescindibles per abastir els establiments sanitaris; en autopistes i servei de grues, un terç del personal habitual; en ràdios i televisions públiques, un 50% dels continguts habituals, i en serveis funeraris, un 85% del servei en la recollida dels difunts i un 50% en serveis d’administració.

En l’ordre, la Generalitat també estableix els serveis mínims per a personal d’empreses que realitzen funcions d’assistència i serveis socials; assistència sanitària; farmàcies de guàrdia; centres docents, i personal que presta serveis a l’administració de Catalunya.

Fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, han manifestat que els serveis mínims decidits s’assemblen molt als que es van aplicar en anteriors convocatòries de vaga general. Això és així perquè, tot i que les organitzacions convocants no tenen un volum semblant al d’altres ocasions, es considera que en aquest cas, si finalment la protesta tira endavant, l’abast superarà el perímetre sindical i tindrà una gran incidència ciutadana.

Contra aquests serveis mínims els sindicats poden presentar al·legacions que, en tot cas es decidirien després de la celebració de la protesta.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*