Selvafil diu als treballadors que si volen alleugerir la calor asfixiant de les naus hi destinin el temps de ‘l’entrepà’

L'empresa no ha acceptat invertir en refrigeració de les naus on produeix, ni tampoc canviar els temps de treball de manera que a l'estiu hi hagués més descansos per afrontar les onades de calor

Tomeu Ferrer
 
 
 
Selvafil produeix fil per a teixts tècnics d'alt valor afegit foto: Griorenko, Istock

Selvafil produeix fil per a teixts tècnics d’alt valor afegit foto: Griorenko, Istock

La direcció de l’empresa Selvafil, on el comitè d’empresa ha convocat vagues a partir de l’11 de juliol vinent reclamant mesures contra els efectes de la calor asfixiant en el treball, ha proposat per evitar els efectes de les altes temperatures sobre els treballadors, que aquests renunciïn als 20 minuts destinats a prendre l’entrepà i els divideixin en dues pauses de 10 minuts en les quals podrien sortir un moment a l’exterior de les naus per refrigerar-se. Això ho han dit en la reunió mantinguda a la seu de Treball per mirar d’evitar la vaga. El comitè d’empresa considera inacceptable la proposta de l’empresa, que sotmetrà a l’assemblea de treballadors.

Dit en altres paraules, l’empresa ha dit als treballadors que si volen parar per refer-se de les altes temperatures, el temps de l’aturada o bé es perd del temps destinat al refrigeri o l’haurien de recuperar.

El comitè d’empresa va decidir convocar vaga els dies 11, 12 i 13 de juliol per reclamar que l’empresa fes alguna cosa que mitigués la calor asfixiant amb la qual els treballadors han de fer la seva tasca. Selvafil produeix fil industrial que, per la seva naturalesa es crea a partir d’altes temperatures en el procés de producció. Això s’agreuja quan la factoria, situada a Maçanet de la Selva, queda afectada per les onades de calor, que apugen la temperatura dins la fàbrica per sobre dels 35 graus. La situació asfixiant ha fet que alguns treballadors pateixin desmais i hagin hagut de ser retirats per evitar mals més greus. L’alternativa de deixar la feina uns minuts per sortir a l’exterior a alleugerir la calor tampoc ha estat acceptada per la direcció.

Sense inversions en refrigeració

El comitè d’empresa de Selvafil, format per USOC, havia plantejat: “fer inversions en instal·lacions de refrigeració per baixar graus de temperatura a les naus; climatitzadors, vaporitzadors, nebulitzadors d’aigua o qualsevol altre que fos adequat per a baixar les temperatures”. També reclama: “elaborar un quadrant amb més descansos durant l’època d’estiu, i que s’incrementin els descansos els dies en què les temperatures fossin més elevades, per exemple, en dies d’onades de calor”. La tercera proposta és realitzar “un pla d’accions de protecció a les persones amb més perill pel fet de treballar amb altes temperatures”. En aquesta categoria s’inclourien persones amb antecedents mèdics, malalties cardiovasculars, de vies respiratòries, diabetis, insuficiència renal, sobrepès, persones d’edat avançada, embarassades, etc. I també aquelles persones treballadores que prenguin determinades medicacions.

La posició de l’empresa ha indignat els representants dels treballadors, que han convocat una assemblea al local social del restaurant la Nau, dilluns 15 a les 10 del matí i a les 16:00 a la tarda. A la reunió es debatran els nous passos a adoptar per afrontar la situació.

2 Comments en Selvafil diu als treballadors que si volen alleugerir la calor asfixiant de les naus hi destinin el temps de ‘l’entrepà’

  1. Buenas tardes,yo he trabajado en esta empresa y os puedo asegurar que en verano es imposible trabajar por la calor y la humedad. He de decir que también ha habido y estoy segura que todavía hay personas que se desmayan y ataques de ansiedad y también decir que no dejan a los trabajadores sacarse un café o un refresco para hidratarse(se lo pueden sacar de la máquina y tomar en los 20 minutos de descanso que tienen para comer el bocadillo). Pienso que deberían de ser más tolerantes con los trabajadores ya que un trabajador contento y respetados sus derechos es sinónimo a más producción y mejor calidad.

  2. Susana // 12/07/2019 en 7:21 // Respon

    Jo proposo que tots els treballadors agafeu una baixa comun. Ja que treballar en aquestes condicions es molt petjudicial per a la vostra salut. I s’ estan deixant se banda els vostres drets.Consulteu a algun advocat i al Si ndic de Greuges.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*