Se suspèn el judici a Roger i Mercader per vulneració del dret de defensa

El fiscal va incloure inesperadament dos delictes que sumaven vuit anys de presó quan el procediment estava gairebé tancat, sense que es pogués interrogar els acusats sobre aquests fets

Redacció
 
 
 
Un moment de la concentració d'amics i simpatitzants dels dos sindicalistes de Sant Andreu

Un moment de la concentració d’amics i simpatitzants dels dos sindicalistes de Sant Andreu

El segon dels judicis com a conseqüència de fets esdevinguts durant el 29 de març de 2012, data de la vaga general contra la reforma laboral aprovada pels conservadors del PP i CiU afectava Roger Sànchez i Saturnino Mercader. Es demanaven més de vuit anys i mig per uns presumptes delictes contra el dret al treball i per desobediència. Però al poc temps de començar i davant la queixa de l’advocat defensor dels sindicalistes, Roger de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Mercader de la Confederació General del Treball (CGT), la jutgessa ha decidit remetre les diligència de nou al jutjat d’instrucció perquè torni a instruir el procediment.

Segons ha declarat l’advocat dels dos sindicalistes la qüestió és de forma, però en aquest cas concret té a veure amb la instrucció del procediment. A grans trets, un cop conegudes les acusacions contra els dos vaguistes, es va iniciar una procediment per un judici de faltes. Aquestes faltes tenien a veure amb els desperfectes que es podrien haver causat amb pintades sobre els béns municipals. Però, segons l’advocat, el fiscal va aconseguir transformar el cas en un de delictes al considerar que els desperfectes superaven la quantitat de 400 euros. Tanmateix el cas va continuar amb petició de delicte.

Però, un cop el procediment havia estat gairebé intruït en la seva totalitat fiscalia va afegir al procés dues peticions noves de delictes contra els drets dels treballadors i per desobediència. En el primer cas és una fórmula que s’utilitza per indicar que s’hauria coaccionat per fer que se seguís la consigna de vaga. En concret, les dues peticions es concretarien en haver abaixat dues persianes d’establiments comercials. Aquestes dues peticions noves de delictes sumaven més de sis anys de presó per a Roger Sànchez. I dos anys contra Mercader per desobeir l’autoritat. Davant d’aquesta situació des de la defensa es va instar la nul·litat del procediment, atès que Roger no havia estat ni interrogat sobre els fets pels quals li demanaven l’empresonament. Per tant, tampoc podia haver-se defensat.

L’advocat dels dos sindicalistes ha titllat la posició del fiscal d’inquisitorial per haver plantejat aquestes noves acusacions fora de lloc fent que la defensa no fos efectiva.

De fet, Roger sempre s’ha queixat que no li havien preguntat res sobre les persianes fins tres anys després d’haver-se produït els fets pels quals li demanen l’entrada en presó.

Igual com unes hores abans havia passat també a la Ciutat de la Justícia, centenars de persones s’han concentrat per fer arribar la seva solidaritat als dos vaguistes als quals la justícia els demanava en conjunt més de vuit anys de presó.

Tant en aquest cas com en el d’Isma i Dani, l’Ajuntament de Barcelona, que durant tot el procés havia format part de l’acusació particular, es va retirar, tot seguint la nova línia d’actuació de l’equip de govern presidit per Ada Colau.

 

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. El 5 d'abril jutgen a Roger i a Mercader als qui demanen 8 anys de presó per participar a la vaga general
  2. Roger i Mercader confien que la Generaliat es retiri del judici en el que els demanen 8 anys de presó
  3. Absolució per a Roger i Mercader dos vaguistes del 29M a qui se'ls va demanar 8 anys de presó

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*