Sanitaris, estudiants i docents omplen el centre de Barcelona contra les retallades i a favor d’uns pressupostos socials

Ensenyament afirma que l’aturada dels docents no ha superat el 12% mentre a Barcelona s’acostava al 17%

Sandra Vicente
 
 
 
Imatge de la manifestació de docents, sanitaris, estudiants i treballadors públics a Plaça de la Universiat foto : Victòria Oliveres

Imatge de la manifestació de docents, sanitaris, estudiants i treballadors públics a Plaça de la Universitat foto : Victòria Oliveres

Informació publicada a CatalunyaPlural

La jornada en què coincideixen les protestes de sanitaris, docents, estudiants i treballadors públics ha omplert el centre de Barcelona amb una nombrosa manifestació. Hi haurien participat unes 8.000 persones, segons la guàrdia urbana, mentre que els organitzadores pugen la xifra fins a les 25.000.

La a participació a las vaga de docents convocada per diversos sindicats catalans ha estat discreta, si es fa cas a les dades facilitades pel Departament  d’Ensenyament. En total haurien parat l’11,71% dels docents. La participació hauria estat més alta al consorci educatiu de Barcelona, on el seguiment hauria estat del 16,99%, mentre que a Lleida es registraria la dada més baixa amb un 5,60%. A l’hora de fer aquesta informació els sindicats no havien emès cap valoració sobre el seguiment.

Des d’Ensenyament s’ha informat que les dades corresponen a les que han proporcionat el 74% dels 2.899 directors estaven cridats a la vaga.

Tampoc s’han donat dades discriminades per àmbits educatius. Fonts dels sindicats d’estudiants afirmen que el seguiment a la consigna de la vaga ha estat majoritari als campus de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. En el primer cas ja dimecres passat s’havien bloquejat algunes de les principals vies d’accés. En el primer cas ja dimecres passat s’havien bloquejat algunes de les principals vies d’accés. També hi ha hagut un seguiment important pel que fa a l’alumnat, als centres de la UPC de Manresa, a la Universitat de Girona i a la de Lleida, mentre que a la Universitat de Barcelona l’afectació ha fet que se suspenguessin les classes en la meitat dels seus centres.


Els altres col·lectius cridats a mobilitzar-se han mantingut la tensió. Així, els sanitaris, que segons fonts dels organitzadors de les marxes, mantenen la incidència a la vaga tot i que els serveis mínims des de dimecres s’han incrementat, han arribat a fer talls a la Ronda, i s’han dispersat quan han arribat.

Un 75% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha secundat la quarta de les cinc jornades de vaga convocada per Metges de Catalunya (MC), per exigir millores assistencials i laborals al primer punt d’accés del sistema de salut, segons aquest sindicat.

En  la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental, gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), ha estat del 66%.

Pel que fa a la convocatòria de dues hores de vaga als serveis públics, la incidència ha estat menor, de manera que ni en els departaments de la Generalitat com Economia o Agricultura, a les 12 del migdia, hora en què havia de començar la protesta no s’han fet ni les tradicionals concentracions amb pancartes a les portes. En el primer cas, un grup de funcionaris han sortit per unir-se a la manifestació conjunta que havia de sortir de Plaça Universitat.

Un mosso intenta apagar un llibre que ha estat llençat per estudiants foto: Tomeu Ferrer

Un mosso intenta apagar un llibre que ha estat llençat per estudiants foto: Tomeu Ferrer

Ataquen amb llibres als mossos

de la sortida de la marxa s’han produït moments d’una certa tensió que han arribat a Economia un nombrós grup d’estudiants. La porta del Departament estava blindada amb dotacions dels Mossos d’Esquadra. Els estudiants han cridat: “més educació i menys policia” mentre els llençaven llibres i encenien bengales de colors.

Just abans de la sortida de la manifestació, la plaça de la Universitat estava plena d’estudiants, professors, sanitaris i funcionaris que bàsicament reclamaven més fons per servir a la ciutadania o per formar-se.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*