El salari mínim espanyol hauria de pujar 410 euros per sortir del llindar de la misèria

Segons l’OCDE els salaris haurien de ser equivalents almenys al 60% del sou mitjà del país, cosa que els situaria a l’Estat espanyol en 1.146 euros

Redacció
 
 
 
Les reformes laborals han penalitzat els salaris i l'estabilitat dels joves

Les reformes laborals han penalitzat els salaris i l’estabilitat dels joves

La Confederació Europea de Sindicats (CES) ha destacat que Espanya té un dels salaris mínims situat per sota del llindar de sous baixos establert per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Per sortir d’aquesta classificació, el salari mínim espanyol hauria de pujar 410 euros més, fins a sumar 1.146 euros des dels 735,8 del 2018, per sortir de la classificació dels sous més miserables.

La CES també ha denunciat que, juntament amb Espanya, es troben en aquesta situació Bèlgica, Regne Unit, Grècia, Eslovàquia, Alemanya, Països Baixos, Irlanda, Estònia i República Txeca.

L’OCDE estableix que el llindar de salaris baixos se situa en dos terços del salari mitjà nacional de cada país. Així, segons les dades publicades per la confederació, el salari mínim espanyol hauria de pujar a Espanya un 62%, fins als 1.146,3 euros, per a arribar al 60% del salari mitjà nacional a temps complet i aconseguir així un “nivell que superi el llindar dels salaris baixos”.

En el cas d’Alemanya o el Regne Unit, l’augment seria més reduït, ja que només haurien d’apujar el seu salari mínim un 28% en el primer cas i un 22% en el segon.

Després de conèixer aquestes dades, la UGT ha afirmat que les xifres de la CES estan “en la línia” de les dades de salaris en l’ocupació principal, publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que posen de manifest que “els salaris no deixen de caure”.

Segons el sindicat el descens dels salaris, fa que la qualitat de vida de “la immensa majoria de la població” estigui en retrocés. A més, la caiguda dels salaris es produeix tot i que el PIB a Espanya creix de manera important des del 2014, sumat al fet que les empreses ja han recuperat amb escreix els nivells de benefici que tenien abans de la crisi, ja que les expectatives, en general, són bones.

En relació amb les dades publicades per l’INE, l’organització sindical que lidera Josep Maria Álvarez ha assegurat que les xifres són “una mica enganyoses”, ja que “si es fan els càlculs per als diferents nivells salarials, s’obté que pràcticament la meitat dels assalariats cobren sous nets (un cop descomptades les cotitzacions a la Seguretat Social i les retencions de l’IRPF) inferiors a 1.000 euros”.

“Mitja Espanya és, doncs, ‘mileurista’. I els més desfavorits són les dones i els joves”, ha afegit UGT. Per aquest motiu, el sindicat afirma que traslladarà a la negociació col·lectiva la necessitat que els salaris creixin de manera “nítida” en 2018 per recuperar poder adquisitiu. També posarà èmfasi en la urgència d’establir salaris mínims en tots els convenis en 1.000 euros com a mínim.

La CES, per la seva banda, creu que “l’augment dels salaris mínims al 60% del salari mitjà de cada país reduiria en gran mesura la pobresa en el treball i impulsaria el creixement econòmic”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*