Reunió decisiva entre TMB i els sindicats del Metro de cara a la vaga anunciada per a la Mercè

Malestar a la plantilla davant del que consideren incompliments del conveni firmat fa un any, especialment pel que fa a la contractació temporal

Redacció
 
 
 
Assemblea de treballadors de Metro , prèvia durant la negociació del darrer conveni foto: CCOO

Assemblea de treballadors de Metro , prèvia durant la negociació del darrer conveni foto: CCOO

Els Treballadors de Metro de Barcelona (TMB) debatran aquest dilluns en una reunió de conciliació convocada pel departament de Treball, si convoquen o no vaga en aquest servei públic durant els dies 21, 22, 23 i 24 de setembre, coincidint amb la celebració de les festes de la Mercè, patrona de Barcelona.

Divendres passat es va celebrar una primera conciliació sense que es moguessin les posicions de treballadors i empresa. El comitè d’empresa està integrat per CCOO i UGT de Catalunya, CGT, CPTC, el Sindicat Unitari i el Col·lectiu Independent del metro han explicat que les aturades s’havien convocat pels continus incompliments del conveni col·lectiu al qual va arribar l’estiu passat.

En concret alerten que TMB no ha complert amb la reducció de jornada, no ha convocat les comissions de lactàncies, no presenta els canvis organitzatius a la plantilla i contracta temporalment quan en el darrer conveni s’indica que això no es faria.

UGT de Catalunya, el segon sindicat després de dir CGT, explica que un dels motius per convocar la vaga de La Mercè és que TMB ha contractat una vintena de persones per a la nova L9 a la Zona Franca amb contractes d’obra i servei per 21 mesos . “Han fet tres formació, que sumats als 21 mesos, sumen dos anys, el límit legal per contractar a algú per obra i servei i no haver de fer-li fix”, criticava el sindicat. Un altre dels punts que qüestiona la plantilla és la “usurpació de funcions” per part de vigilants de seguretat que s’estan encarregant de fer tasques pròpies del personal de TMB, com obrir i tancar estacions.

CGT reticent

Però, la CGT, el sindicat amb més delegats, un terç del total, no avala la protesta. Fonts d’aquesta organització expliquen que estan en contra de fer «vagues farol» i que la convocatòria és mediàtica. En tot cas afirmen que acceptaran el resultat de les assemblees que es faran dijous i que cridaran a l’atur si així ho decideixen la majoria dels treballadors. En aquest sentit fonts d’aquest sindicat apunten que en les primeres assemblees que han convocat l’aturada.

Per la seva banda, TMB assegura que “l’empresa està aplicant les millores econòmiques i socials pactades” i apunta que ho fa en el marc dels límits pressupostaris que afecten el sector públic. Sobre els motius de la convocatòria, afirma que “es tracta de reivindicacions puntuals o discrepàncies, algunes judicialitzades altres sense relació amb el Conveni, i en cap cas amb entitat per justificar el recurs de la vaga i la no prestació del servei”.

En el que sembla que hi ha unanimitat entre els sindicats presents al comitè d’empresa de Metro és a rebutjar la petició de TMB en el sentit que els serveis mínims afectin al 80% de la plantilla.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*