Protestes a Burger King contra la repressió a sindicalistes i represàlies a la plantilla

Concentració de responsables sindicals enfront de l’hotel on se celebrava la convenció de franquiciats de la cadena multinacional

Tomeu Ferrer
 
 
 
Imatge de la protesta davant l'hotel on hi havia els fraquiciats de Burger King, foto CCOO

Imatge de la protesta davant l’hotel on hi havia els franquiciats de Burger King, foto CCOO

Burger King, la multinacional de menjar ràpid, pot veure’s involucrada en un dur conflicte. Dijous al matí membres de CCOO han protestat a Barcelona davant del local on se celebrava una convenció de franquiciats. El sindicat ha denunciat que la direcció de l’empresa de restauració aplica represàlies contra la plantilla. També ha adoptat mesures disciplinàries contra els representants sindicals.

Segons els sindicalistes, a la demarcació de Barcelona l’empresa ha acomiadat diversos treballadors, un dels quals ha iniciat la reclamació d’acomiadament nul. A més, s’estaria traslladant de centre de treball uns deu treballadors pel fet d’haver-se informat dels seus drets, afirma el sindicat. D’altra banda, Burger King ha acomiadat també un afiliat de CCOO a Madrid i a altres dos representants sindicals de CCOO a la capital d’Espanya i a Guadalajara.

Els representants sindicals expliquen que aquest estiu la direcció de l’empresa ha accentuat la seva política de precarització dels llocs de treball. En aquest sentit, s’han fet contractacions temporals en frau de llei obligant, al mateix temps, a fer hores extraordinàries i també, expliquen els sindicalistes, s’obliga els contractats temporals a allargar la seva jornada laboral sense compensació econòmica.

Delegades sindicals de Burger King, durant la concentració foto: CCOO

Delegades sindicals de Burger King, durant la concentració foto: CCOO

Al  conjunt de l’Estat espanyol hi ha 380 restaurants de la franquícia de Burger King. A Catalunya són uns 85 els restaurants. En el primer cas tenen uns 8.000 assalariats, mentre que a Catalunya són 1.800, segons Dani Gómez, responsable de CCOO a l’empresa.

Segons els càlculs sindicals, el 52% de les plantilles estan formats per personal indefinit, mentre que el 48% restant és personal eventual. Això és important, perquè el conveni de l’empresa té una doble taula salarial. Hi ha els treballadors d’inici, que cobren 11.456 euros a l’any i, un cop superat el primer any a l’empresa es passa a una altra categoria que té un salari millor, 13.223 euros anuals. En tot cas, des de CCOO s’afirma que hi ha una gran diferència entre el personal de gerència dels respectius establiments i el que atén els clients.

Els dirigents sindicals de Burger King asseguren que han presentat denuncies a inspecció de treball exigint que s’obrin negociacions amb la voluntat de trencar la dinàmica negativa creada. No obstant això, des del sindicat no es vol, encara trencar la negociació, perquè són conscients del desgast que podria patir la marca.

Els treballadors de la multinacional han publicat a les xarxes una campanya per recollir signatures dels clients de Burger King i del públic en general en favor d’una millora de les relacions laborals. Qui vulgui es pot solidaritzar aquí.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*