Els professors auxiliars d’anglès de la UB volen parlar amb el rector de la seva precarietat

Els ensenyaments obren una ronda d'entrevistes amb responsables del món universitari per advertir-los que faran accions contundents si no canvia la seva situació

Tomeu Ferrer
 
 
 

Els professors associats d’anglès de la Universitat de Barcelona (UB) volen entrevistar-se amb el rector, vicerector de professorat i el degà de la facultat per fer-los arribar directament les seves reivindicacions en dos sentits: la precarització a la qual es consideren sotmesos que, per al conjunt del país suposa una amenaça a la internacionalització, segons s’ha decidit en una assemblea celebrada aquesta setmana.

A més, els professors associats han decidit enviar comunicacions a l’Agència de Qualificació del sistema universitari de Catalunya (AQU) per explicar la situació en què han de treballar. Aquesta agència va indicar en l’informe fet per avaluar el grau d’estudis anglesos, que no donava una qualificació d’excel·lent, precisament per l’alta precarietat amb què aquests professionals han de fer la seva feina. En el mateix sentit s’ha decidit enviar una comunicació a la direcció general d’Universitats.

Totes aquestes gestions les fan els professors per carregar-se de raons per si finalment han de recórrer a altres accions més contundents.

Fruit de la precarietat, la situació salarial dels professors associats és extrema si es compara amb la resta de figures laborals docents d’universitat, almenys de la UB, segons un estudi realitzat. El salari anual d’un catedràtic se situaria per sobre dels 43.000 euros. Un professor titular rebria globalment 34.800 euros. Un agregat cobraria un xic més 35.600 euros i un lector situaria el seu salari en 32.200 euros. Però quan es mesura el salari d’un professor associat que dediqués 480 hores a l’any a preparar les classes i a impartir-les, el salari resultant seria, per tot l’any de 7.546 euros, cosa que situaria el seu preu per hora en poc més de 15 euros.

D’altra banda, el sindicat CGT ha interposat conflicte col·lectiu a la UB precisament ressaltant l’alt nivell de precarietat que es produeix. Segons fonts consultades, en els últims anys han disminuït amb força les figures del professorat vinculades a l’estabilitat i ha guanyat pes la inestabilitat. Segons les dades del sindicat el nombre de professors associats a la UB l’agost de 2012 eren 2011 persones, un 35% del total, mentre que a maig de 2016 el nombre de professors associats ha pujat fins als 2.749, un 44% del total.

Pel que fa als professors titulars eren a 2012 un total de 1.298 persones, mentre que a maig de 2012 la xifra ha baixat fins a 1.173.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*