Els preus ha pujat al juny a Catalunya un 1,7% interanual, dues dècimes més que en el conjunt de l’Estat

A Principat les despeses d’hotels i restauració han estat les que més han contribuït a la remuntada de l’IPC

Redacció
 
 
 
Els preus relacionats amb l'hostaleria van ser els que més van pujar el juny a Catalunya

Els preus relacionats amb l’hostaleria van ser els que més van pujar el juny a Catalunya

L’Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent al juny se situa en l’1,5% cosa que mostra un descens de quatre dècimes respecte al mateix mes de l’any passat. Però si es mira en relació amb el del mes anterior, s’ha mantingut estable, segons la informació de l’Institut Nacional d’Estadística.

Ara bé, a Catalunya l’IPC interanual del mes de juny s’ha situat en l’1,7%. dues dècimes per sobre de l’indicador estatal. En termes interanuals, els preus d’hotels, cafès i restaurants (increment del 2,5%) i de l’oci i la cultura (2,1%) s’han mostrat especialment inflacionaris. Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya ha estat positiva i s’ha situat en el 0,1%, per tant, per sobre de la taxa estatal.

La pujada dels preus contrasta amb els increments que reflecteix la negociació col·lectiva a Catalunya. En el primer semestre d’aquest any els augments salarials pactats van suposar una millora de l’1,36% segons dades de la patronal.

En el comportament de la taxa interanual estatal de l’IPC del juny ha destacat l’abaratiment dels carburants, el menor augment dels preus de l’electricitat respecte a l’experimentat fa un any, i l’evolució dels preus d’alguns aliments, com les fruites.

Evolució al llarg de l’any

Cal recordar que L’IPC interanual va començar l’any en el 3%, la seva taxa més alta des de l’octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va reduir la seva taxa interanual fins al 2,3%. A l’abril va tornar a augmentar, fins al 2,6%, i al maig fins a l’1,9%. Ara, al juny, ha tornat a baixar per segon mes consecutiu, fins a l’1,5%, de manera que el cistell de la compra és avui un 1,5% més car que fa un any.

En l’evolució l’IPC interanual del juny hi ha influït la reducció en més d’1,5 punts, fins a l’1,8%, de l’apartat del transport, motivada per la baixada dels preus dels carburants, així com el descens en gairebé dos punts de l’habitatge, fins al 3,6%, a causa que els preus de l’electricitat van augmentar al juny menys que un any abans i a l’abaratiment del gasoil per a calefacció.

També va influir en la caiguda de l’IPC interanual el grup d’aliments, que va retallar tres dècimes la seva taxa, fins al 0,8%, a causa que els preus de les fruites van augmentar menys que al juny del 2016 i a l’abaratiment dels llegums i hortalisses.

Per contra, al juny va destacar l’ascens de la taxa interanual del grup d’hotels en quatre dècimes, fins al 2,2%, per l’augment dels preus dels serveis d’allotjament; i el repunt en dues dècimes, fins a l’1,4%, del grup d’oci i cultura per l’encariment dels paquets turístics.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*