Aglomeracions i cues durant la vaga de Metro de Barcelona contra la gestió de la crisi de l’amiant

Els serveis mínims són del 40% en les hores punta, baixen al 20% quan disminueix la demanda en els tres torns de la jornada

Redacció
 
 
 
Estació de Metro de Paral·lel a Barcelona Tony Hisgett from Birmingham, UK CC BY 2.0

Un tren del metro circulant per l’estació de paral·lel

La vaga de treballadors de Metro de Barcelona ha transcorregut, en el primer torn, que abasta l’hora punta entre les 7 i les 9,30 del matí, amb un ampli seguiment, que segons fonts laborals arriba al 95% dels convocats. Això, i el fet que la mobilització s’hagi convocat un dilluns ha causat congestió a diverses línies. Així, s’han vist cues a estacions com Sagrada Família, Verdaguer, Sagrera i Diagonal. També a la Línia 1 els vagons han circulat molt plens.

A les 4,45 hores, els treballadors han convocat una manifestació des del Centre de Control de Metro de Barcelona (Josep Estivill, 47) fins a la seu de Barcelona en Comú (carrer de la Marina, 131).

Els treballadors de Metro de Barcelona realitzen aquest dilluns, 29 d’abril, una jornada de vaga parcial en protesta per la gestió que la direcció de la companyia fa de la crisi de l’amiant. Els treballadors aturen la seva activitat entre les 7 i les 11 del matí, en el segon torn, de 4 a 8 i a la nit quatre hores més. I hi haurà més mobilitzacions, com van decidir divendres passat en assemblea.

Els serveis mínims són del 40% del total de trens d’una jornada normal i coincideixin amb hores punta, i del 20% a la resta. L’empresa, Transports Municipals de Barcelona, TMB, troba que aquests mínims són “insuficients per absorbir la demanda en un dia laborable”. Així, els trens circulen al 20% de les 6.00 a les 6.30 hores, moment en el qual passaran a fer-ho al 40% en coincidir amb hora punta, fins a les 9.30 hores, i serà de nou del 20% fins a les 10.00.

Després, el servei recuperarà la freqüència habitual fins al següent atur, que començarà a les 16.00 hores i s’allargarà fins a les 20.00, interval en què els trens funcionaran al 40%.

A partir de les 20.00, el servei tornarà a ser l’habitual, fins que a les 21.35 començarà l’aturada nocturna, que consistirà amb freqüències del 20% que podran allargar-se fins als 62 minuts.

El comitè d’empresa assegura que a Metro de Barcelona hi ha un problema de salut laboral i denuncien que la direcció l’està relativitzant sense garantir una protecció efectiva dels treballadors. Entre la llista de reivindicacions dels treballadors hi ha el reconeixement sanitari per cercar rastres de contaminació per amiant a tota la plantilla, i no només el personal de tallers i manteniment, com exposat a l’amiant.

Les noves protestes també porten associades altres reivindicacions laborals com la incorporació de tres treballadors a la borsa d’estiu, permetre que els treballadors acomiadats de manera improcedent puguin triar si prefereixen quedar-se a TMB o cobrar la indemnització i abordar la jubilació d’un grup d’empleats a temps parcial.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*