Només es rebaixa l’atur entre els homes mentre que els joves segueixen abocats a la desocupació, segons CCOO

Per al sindicat, cal estabilitat laboral i creació d’ocupació sòlida i de futur: cap persona treballadora ha de caure sota el llindar de risc de pobresa

Redacció
 
 
 
La protecció econòmica dels aturats segueix baixant

La protecció econòmica dels aturats segueix baixant

Les dades de l’atur registrat a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), mostra que només els homes surten de la situació de desocupació i els joves no paren d’engrossir les llistes d’aturats, segons l’anàlisi fet per CCOO de Catalunya.

El mes de març de 2019 deixa una xifra de 395.740 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el que significa una reducció interanual del 3,8% (15.721 aturats i aturades registrats menys que fa un any). A Espanya són 3.255.084 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 4,9%.

Respecte del mes anterior, l’atur registrat presenta una reducció de 902 persones aturades (0,2%). La població menor de 25 anys registra un augment de 2.602 joves sense feina (9%) respecte de l’any anterior i fa que a Catalunya hi hagi un total de 31.495 joves que cerquen feina sense èxit.

Per a CCOO de Catalunya, es redueix l’atur respecte del 2018 en un 3,8% però, tot i la disminució, Catalunya continua amb gairebé 396.000 persones que no troben una feina. Cal tenir present que la manca de confiança en el mercat de treball fa que part de la població treballadora deixi de buscar feina de manera activa.

Per àmbits de producció l’atur es redueix  a tots els sectors,  respecte a ara fa un any, destacant el cas de la construcció i la indústria, on la reducció es fa amb una intensitat força superior a la resta, diu el sindicat.

Si es mira per sexes, la recuperació del mercat de treball es dóna amb evidents desigualtats d’accés a la feina entre homes i dones, ja que són elles les qui continuen reduint l’atur a un ritme més lent.

El mes passat  es va tancar amb 248.867 persones aturades a Catalunya que rebien algun tipus de prestació per atur.

La reducció interanual es produeix tant en subsidis (-3.348 persones i un -3,4%) com en persones perceptores de la Renda Activa d’Inserció (-3.779 persones i un -20,8%) i de persones participants del Programa d’Activació per a l’Ocupació (-4.142 persones i un 99,2%) mentre que ha augmentat el nombre de prestacions contributives en 10.419 persones i un 8,1% d’augment.

Programa contra l’atur

Comissions Obreres, recorda quina és l’alternativa del sindicat per canviar l’actual situació, reduir el nombre d’aturats i millorar l’ocupació.

Es reafirma en l’exigència al Govern de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.
– Considera que calen més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil.

– Considera clau el trasllat, als convenis col·lectius, tant de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) com de l’Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC). La millora dels salaris, començant pel salari mínim, és el que dóna estabilitat i garanteix la sostenibilitat del sistema de pensions i del model de benestar.

– Defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement pel qual se segueix apostant, per inestable i vulnerable a futures crisis.
– Defensa més inversió pública per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit.

– Creu que cal dotar la Inspecció de Treball de personal format i especialitzat en gènere que pugui actuar d’ofici per detectar i identificar discriminacions laborals, sobretot en professions feminitzades.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*