La multinacional Lindorff vol acomiadar 49 treballadors a Barcelona i 400 més a la resta d’Espanya

L'empresa que gestiona cobrament de deutes considera que la millora de la situació econòmica ha fet baixar la seva facturació, tot i que manté els beneficis

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors concentrats davant d'una de les seus de Lindorff foto: Rojo y negro

Treballadors concentrats davant d’una de les seus de Lindorff foto: Rojo y negro

La multinacional Noruega Lindorff ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació que afectarà 49 treballadors a Barcelona, però que en l’àmbit espanyol pot suposar l’acomiadament de fins a 449 persones, segons fonts del sindicat CGT.

L’empresa, junt amb dues filials: Aktua, Soluciones Financieras i Aktua, Soluciones Immobiliárias, es dedica especialment a la recuperació de deutes, tant propis com per a terceres empreses. Per això, està adscrita al conveni de Contact Center, abans Telemarketing.

La multinacional ha presentat la documentació per aplicar l’ERO argumentant causes productives i organitzatives. Es fa així, perquè segons les fonts sindicals consultades, els resultats econòmics de Lindorff mostren que la societat té beneficis i, a tot estirar, podria argumentar un descens en la facturació.

En l’informe que han lliurat als representants dels treballadors s’explica que, curiosament, la millora de la situació econòmica repercuteix en els resultats de Lindorff i també de les seves dues filials. Els 1.717 treballadors que el grup té a Espanya es dediquen a intentar recuperar el que es coneix com a deute propi i també deute de tercers.

Lindorff va comprar a Espanya l’empresa Reintegra, que es dedicava a la gestió de cobraments per compte del Banc Santander. Posteriorment va absorbir les dues societats que tenen com a nom Aktua, que al seu torn havien format part de l’àmbit immobiliari de Banesto. El conjunt es dedica a recuperar deute. Així, la irrupció de fons d’inversió voltors, va suposar que a més de les propietats que adquirien a baix preu també compraven deute que generalment havien contret clients del sector immobiliari. Això va fer que durant un temps les societats dedicades a recuperar deute tinguessin molt bons resultats.

Fonts laborals han explicat que part dels acomiadaments tenen a veure amb el fet que Lindorff hauria estat comprada per una altra societat nòrdica: Intrum Justitia. Per tant, la fusió implicaria una reducció de personal que ha recaigut especialment en l’empresa comprada.

El grup Lindorff pretén aplicar els acomiadaments a Granada (31), Jerez de la Frontera (14), Saragossa (6), Valladolid (147), Barcelona (49), Santa Cruz de Tenerife (3), Madrid (148), Múrcia (25), Alacant (15), València (7) i Palma (4).

En concret, la proposta empresarial seria que Lindorff assumís 338 acomiadaments i les dues filials Aktua 111. Això suposaria una reducció de plantilla del 25%. En total el grup té 1.717 treballadors. La proporció és de 70% dones i 30% homes i la majoria són persones joves.

La primera reunió entre la part social i l’empresarial es va celebrar a principis de setmana. Només es va lliurar la documentació. Les fonts consultades han explicat que verbalment l’empresa ha manifestat el seu interès a no aplicar l’import mínim de 20 dies per any que permet la llei. Però tanmateix els treballadors es mostren prudents fins veure com avança la negociació.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*