Mobilització sindical davant l’assemblea convocada a Esfosa per revocar el comitè de COS

Els sindicalistes afirmen que darrere del referèndum hi ha la pressió de l'empresa que es voldria desempallegar del comitè d'empresa

Tomeu Ferrer
 
 
 
Grup de sindicalistes acampats davant l'escorxador Esfosa on no peden entrar a treballar foto: COS

Grup de sindicalistes acampats davant l’escorxador Esfosa foto: COS

El conflicte que des de fa mesos viu l’escorxador Esfosa de Vic, viu un nou episodi. Dilluns, 12 de setembre se celebrarà un referèndum per revocar el comitè d’empresa, liderat pel sindicat COS. La iniciativa, segons fonts dels sindicalistes, ha partit de l’actual direcció de la companyia i pretendria desactivar d’aquesta manera les reivindicacions que han fet que a la factoria es produís la primavera passada una vaga seguida majoritàriament.

Un assessor legal de la COS explicava que des de fa setmanes a les portes de l’escorxador el sindicat reparteix pamflets explicant el conflicte. En ells s’oposa al darrer moviment que hauria causat l’empresa. Precisament el 12 s’han convocat concentracions de treballadors per donar suport al comitè d’empresa.

Per convocar un referèndum revocatori cal que ho demani almenys un terç de la plantilla formada per 139 persones. “Els que han recollit les firmes són sobretot els encarregats” explicaven. Sigui com sigui s’han obtingut les signatures, tot i que a la COS denuncien pressions sobre els treballadors. De fet, segons el portaveu sindical, almenys deu dels signants haurien retirat el seu suport al document revocatori.

Cadena d’enfrontaments

L’episodi de dilluns vinent és un més d’una llarga cadena d’enfrontaments entre els treballadors i l’empresa. Tot va començar en les darreres eleccions sindicals quan l’empresa va posar traves a la candidatura de COS. El cas està pendent de judici després que es presentés la corresponent denúncia.

Més tard durant la vaga es va produir un altre moment tens en el qual Josep Ramisa, gerent d’Esfosa, va amenaçar i insultar els treballadors, segons l’acusació. El cas està pendent de judici, tot i que se li demana una pena menor, equivalent a una falta.

El tercer esglaó en l’escala de la tensió es va produir quan la direcció d’Esfosa va sancionar unilateralment el comitè d’empresa amb sis mesos de sou i feina. La decisió es va recórrer i està suspesa, però els representants dels treballadors van passar un mes concentrats a la porta de l’empresa protestant per la insòlita decisió.

Mentre el comitè estava castigat per l’empresa, la direcció va plantejar fer un ERO que implicava una reducció del temps de treball a tota la plantilla. Des del comitè es va denunciar que es tractava d’una maniobra per aconseguir la destitució dels representants dels treballadors a canvi de tirar enrere la mesura anunciada.

Els membres de COS han denunciat diversos cops que des de la direcció de la companyia coacciona els treballadors. La situació ha arribat a ser tan dura que el setmanari la Directa va publicar al seu web unes gravacions on es podien escoltar les greus amenaces proferides per representants de la direcció dirigides als operaris. En concret s’avisa que si no es fa fora el sindicat nacionalista i es nomena un comitè d’empresa acceptable per a la direcció es tancarà l’empresa per obrir-la més tard però sense els elements obrers que molestin.

El que passa a Esfosa és una mostra de la duresa que tenen les relacions laborals al sector carni català. Un àmbit amb unes condicions laborals de gran competitivitat, on molts treballadors, a causa dels baixos salaris són immigrants i on, a més proliferen cooperatives en les quals treballen els denominats falsos autònoms que ho fan en condicions inferiors a les que marquen els convenis provincials.

El que passa a l’escorxador de Vic és la punta de l’iceberg, però segons els sindicats CCOO i UGT, les falses cooperatives i les feines subcontractades són pràctiques habituals. Per això, han creat, amb la Generalitat , els sindicats majoritaris, i les patronals del sector, per abordar la problemàtica que s’ha suscitat al sector.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Els treballadors de l'escorxador Esfosa tomben la proposta de destituir el seu comitè d'empresa

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*