Metro de Barcelona amplia fins a 20 els treballadors amb ‘manifestacions pleurals’ per contacte amb amiant

L’empresa afirma que s’han sotmès a revisions sanitàries 620 del miler d’operaris que en la seva feina habitual haurien estat en contacte amb substàncies nocives per la salut

Redacció
 
 
 
Un comboi de Metro de Barcelona Foto: TOMEU FERRE

Un comboi de Metro de Barcelona Foto: TOMEU FERRE

La direcció de Metro de Barcelona ha comunicat que en un total de 20 treballadors sotmesos a exploracions sanitàries per haver estat en contacte amb productes amb presència d’amiant s’han detectat manifestacions pleurals. En 17 dels casos es tracta d’engruiximents pleurals, 2 de plaques pleurals no calcificades i 1 de placa pleural calcificada, segons ha manifestat en una comunicació pública l’empresa de transport.

La nota afirma que cap de les afectacions és greu i “no han requerit tractament mèdic”. Només s’ha recomanat un control mèdic periòdic més freqüent dins del programa de vigilància de tot aquest col·lectiu. Més concretament, cap dels 20 treballadors té la baixa per aquest motiu, segons ha aclarit l’empresa.

Aquesta informació s’ha fet pública després que el comitè d’empresa i tots els sindicats que hi formen part convoquessin per dijous una roda de premsa en la qual presumiblement reclamarien informació sobre els efectes de la contaminació en la salut dels treballadors de Metro i en els usuaris del transport públic.

Segons Metro, han passat una primera fase de l’examen, que és voluntari, uns 620 treballadors del miler que potencialment podrien haver estat exposats a productes amb presència d’amiant.

Jubilats i antics treballadors

L’empresa explica que els resultats de les exploracions es comuniquen individualment als afectats. A continuació, si es detecten anomalies radiològiques, es concerta una visita en què l’especialista en pneumologia fa una valoració més detallada de les alteracions identificades mitjançant les proves mèdiques. A partir d’aquesta valoració, en aquells casos que sigui necessari, proposa les mesures específiques de seguiment dins del protocol de vigilància individual de la salut.

De manera paral·lela l’empresa ha identificat els treballadors i treballadores que els últims 15 anys han treballat en àmbits on podien haver estat exposats a l’amiant i que per uns motius o altres no formen part de la plantilla de Metro. A tots aquests operaris se’ls envia una carta perquè es posin en contacte amb els respectius metges de capçalera i els facin un reconeixement mèdic preventiu dins del sistema públic de salut, tal com determina el Reial Decret 396/2006 de .31 de març. A més es diu que els delegats de salut laboral de Metro podran disposar de les dades corresponents a aquests antics treballadors.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*