Majors de 45 anys, encara que sobradament preparats

També els diem als afectats que no es desanimin, que se segueixin organitzant, que surtin al carrer, que es facin sentir. Permetre que la resta s'oblidi d'un és potser l'error més gran. No ho oblideu!

Maria Recuero
 
 
 

Veient la situació dels majors de 45, en el nostre mercat de treball ens ve a la memòria aquella frase dels anys 80 i 90, que deia – joves encara que sobradament preparats-, que s’utilitzava per definir un col·lectiu, la denominada generació X, la qual no tenia una sortida laboral clara, només a causa de l’edat. Avui  hem arribat a una situació en què aquesta frase es pot aplicar a totes les edats, no només als  joves encara que sobradament preparats, també s’hi poden afegir, majors encara que sobradament preparats, que no jubilats – cada vegada més difícil, tot sigui dit – però en ambdós casos tenen limitat l’accés al mercat laboral per la mateixa raó: l’edat!

Per això ens centrarem en el segment de la població de majors de 45 anys, que estan fora del món del treball, a causa de les decisions inadequades -anomenada crisi- o per altres, es poden dir banca, polítics, empresaris, tercer, quart …… poder i així una llarga llista. Es tracta d’aquest col·lectiu que no vol cap empresa, no apareix en els plans dels diferents partits, ni dels poders econòmics, i que estan quedant en la marginació.  No perquè no estiguin preparats, no perquè no vulguin treballar! la seva únic taca, és haver complert anys i trobar-se a l’atur, no per decisió pròpia sinó per decisió d’altres.

Vist  a tot l’anterior, la qüestió és què es fa amb aquestes persones? Quin futur els espera? Quina mena de polítiques socials i econòmiques es duen a terme  terme, per tal de reinserir-los? Perquè tinguin una feina?  En definitiva perquè puguin viure dignament?

Des de la USOC volem reclamar als poders polítics i econòmics, una solució a aquest grup de persones (mai oblidem aquesta categoria), per evitar que es converteixin en una part exclosa de la societat: Que ningú oblidi que són  persones amb formació, amb ganes de treballar i amb molt a aportar.

Perquè no se’ns acusi de fer demagògia, farem algunes propostes que defensarem allà on la nostra capacitat arribi:

– El salari social.

– Ajudes perquè puguin realitzar treballs socials.

– Incentius per a la seva contractació.

– Polítiques que ajudin a canviar la visió que l’edat és un impediment per a treballar.

També els diem als afectats que no es desanimin, que se segueixin organitzant, que surtin al carrer, que es facin sentir. Permetre que la resta s’oblidi d’un, és potser l’error més gran. No ho oblideu!

Des de la USOC volem ser partícips, d’aquestes reclamacions, com a sindicat preocupat i ocupat per la millora de les condicions socials i laborals, de tots els treballadors i treballadores.

Maria Recuero
Sobre Maria Recuero

Maria Recuero és secretària general de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) Contacte: Página web | Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*