L’SPC davant l’1 de Maig, dia dels Treballadors i el 3 de maig, dia de la Llibertat de Premsa

Aquests 1 i 3 de maig, defensem unes condicions laborals dignes i justes, una informació al serveide la ciutadania i la fi de la manipulació a TVE i en altres televisions i ràdios públiques!

Sindicat Periodistes de Catalunya
 
 

El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació lamenta que, un any més, la ciutadania i els treballadors dels mitjans de comunicació no poden celebrar com correspondria l’1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, i el 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

Ens adherim al comunicat fet públic per la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) que constata que «als acomiadaments massius, l’escandalosa precarietat en el treball i el tancament de mitjans de comunicació cal sumar l’atac a la llibertat d’expressió i d’informació que suposa la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana –coneguda com a Llei Mordassa–i el pas que ha donat el Govern espanyol a favor de la concentració de mitjans: ha convocat un concurs públic per adjudicar sis noves llicències de Televisió Digital Terrestre (TDT) en obert i de cobertura estatal, al que, presumiblement, només podran presentar-se els grans grups audiovisuals que ja acaparen la majoria dels canals.

El Govern que presideix Mariano Rajoy ha convocat aquest concurs vulnerant la Llei General de la Comunicació Audiovisual (LGCA), que obliga a repartir les llicències entre el servei de televisió públic, el privat i les iniciatives socials. Per a aquestes darreres no s’ha establert la reserva en el domini públic radioelèctric que estableix la llei. A més, el Govern exigeix una fiança de sis milions d’euros com a garantia provisional per sol·licitar un canal i ha manifestat la seva disposició a facilitar que les noves llicències s’afegeixin a les que ja acumula el duopoli comercial de Mediaset i Atresmedia. Això confirma que no pretén pas «ampliar l’expressió lliure i pluralista de corrents d’opinió», com s’indica en la convocatòria de l’esmentat concurs.

Per contra, aquest concurs augmentarà encara més la perillosa concentració de mitjans que ja existeix a Espanya. Un bon exemple són els dos grans grups privats audiovisuals esmentats, que en conjunt copen més del 87% del mercat publicitari televisiu estatal, segons la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència. Un Govern desprestigiat aprofita la seva agonia final per beneficiar els grans grups del poder audiovisual, violant el mandat de la LGCA que obliga a «protegir al ciutadà de posicions dominants d’opinió per garantir el pluralisme». En el seu comunicat, la FeSP exigeix la paralització d’aquest concurs perquè sigui convocat pel nou Govern després de les pròximes eleccions i que no exigeixi una fiança tan desbarrada.

A Catalunya, a més, tenim pendent el desenvolupament legislatiu de l’article 52 de l’Estatut, tot i que hi ha un mandat parlamentari. El mes de juny de l’any passat el Parlament va aprovar una moció que insta el Govern català a regular el dret a la informació de la ciutadania. Per això, emplacem, doncs, l’Executiu que presideix Artur Mas a impulsar les actuacions necessàries per complir amb el mandat de la Cambra catalana i els grups parlamentaris a fer el seguiment quecalgui perquè aquell mandat no quedi en un calaix.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*