L’IPC segueix amunt i només en habitatge els preus s’han incrementat aquest any un 10%, diu CCOO

UGT posa el focus en els pensionistes, als quals la no revalorització de les seves pensions els fa perdre 195 euros aquest any i 2.378 els últims set

Redacció
 
 
 
Manifestació de la Marea Pensionista a Barcelona

Manifestació de la Marea Pensionista a Barcelona

L’Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent amb el mes de novembre s’ha situat en l’1,7% estatal, després de pujar una dècima respecte a octubre. Pel que fa a Catalunya s’ha mantingut estable en l’1,9%, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En l’àmbit estatal l’increment dels preus l’augment dels preus dels carburants. La inflació energètica provoca també una important pujada de preus de l’habitatge (2,5% interanual) i del transport (3,5%). Per la seva banda, pugen menys que ara fa un any els preus del vestit i el calçat (0,4%), hotels, cafès i restaurants (1,8%), aliments i begudes no alcohòliques (2,2%) i l’oci i la cultura (1,2%).

Pel que fa a Catalunya, es mantenen en termes interanuals com a especialment inflacionaris els grups del transport (4,1%) i dels aliments i begudes no alcohòliques (2,6%).

Menys renda disponible

Davant d’aquestes dades, CCOO considera que «l’encariment dels pisos posa en risc el dret a l’habitatge en molts casos. Segons dades de l’abril, la variació anual del preu del lloguer va ser del 17% a Catalunya (del 19.2% a Barcelona, del 14.8% a Girona, del 6.5% a Tarragona i del 4.9% a Lleida). Pel que fa a la compra d’habitatge, des de principi d’any la pujada ha estat del 10,5% a Catalunya i del 8,4% en termes interanuals. L’habitatge de segona mà ha pujat un 8,5% enguany i un 10,1% en termes interanuals».

En aquest sentit, «Les llars estan afrontant aquesta inflació de l’habitatge amb menys renda disponible. En paral·lel a l’increment de l’habitatge, la renda mitjana neta anual per persona el 2016 encara no s’ha recuperat respecte del nivell de renda del 2010 (el 2016 va ser de 12.660€ i el 2010, de 12.890€), mentre que la renda mitjana neta anual per llar va ser de 31.339€ el 2016 i de 33.297€ el 2010», afirma CCOO.

Cauen els ingressos dels pensionistes

Per la seva banda, UGT de Catalunya, després de constatar l’augment dels preus que reflecteix l’IPC, posa el focus en els i les pensionistes. El sindicat afirma que «Les persones pensionistes tornen a perdre poder adquisitiu perquè no es van actualitzar les seves pensions d’acord a l’evolució de l’IPC». L’aprovació de la Llei 23/2013 va establir un nou mecanisme de revaloració que suposa la pràctica congelació de les pensions, ja que només està aplicant una pujada del 0,25% anual sense atendre a les recomanacions del Pacte de Toledo, que defensa el manteniment del poder adquisitiu de les persones pensionistes.

Abans d’aquesta llei, la revaloració de les pensions estava lligada a l’evolució de l’IPC i al mes de novembre de cada any s’efectuava una revisió automàtica de les pensions aplicant el diferencial entre l’increment previst i el real de l’IPC, evitant així que les pensions perdessin poder adquisitiu davant pujades més o menys acusades dels preus, i permetent el manteniment del nivell de vida dels i les pensionistes.

El sindicat de tradició socialista ha posat xifres en el deteriorament que afecta les pensions el fet de no revaloritzar-se igual que ho fan els preus al consum. En aquest sentit, la pensió mitjana ha perdut aquest any 195 euros a Catalunya. I des que es va decidir, fa set anys, no apujar les pensions igual com s’apujaven els preus, fa set anys, la pèrdua suma 2.387 EUROS.

Per tot això, UGT considera que S’ha de derogar l’índex de revaloració que va impulsar el Govern de l’Estat el 2013 sense tenir en compte l’evolució dels preus, perquè empobreix les persones pensionistes.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*