L’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona incorpora ‘les Kellys’ a la seva plantilla

El col·lectiu de treballadores que netegen les cambres dels hotels a Catalunya ha creat en aquesta empresa la primera secció del seu sindicat

Tomeu Ferrer
 
 
 
Les Kellys celebren la seva internalització a l'Hotel Diagonal Mar Barcelona Hilton foto: Tomeu Ferrer

Les Kellys celebren la seva internalització a l’Hotel Diagonal Mar Barcelona Hilton foto: Tomeu Ferrer

La lluita de les dones que netegen les cambres d’hotel, conegudes popularment com a les Kellys, una denominació de la frase castellana: ‘las que límpian’ ha aconseguit una important victòria simbòlica. La multinacional propietària de l’Hotel Diagonal Mar Hilton de Barcelona va decidir el mes passat integrar a la seva plantilla les dones que fins aquell moment netejaven les habitacions per compte d’empreses subcontractades, segons han explicat diverses representants de ‘les Kellys’ en una improvisada roda de premsa. Ara, si hi ha una punta de feina es contractaran treballadors a una Empresa de Treball Temporal (ETT) amb el mateix salari i condicions que tenen els de plantilla.

Tot i que la portaveu de l’acabat d’estrenar sindicat Kellys de Catalunya no ha volgut explicar cap detall, ha reconegut que la decisió d’integrar les treballadores que operaven a les ordres d’una empresa subcontractada ha estat per decisió de la multinacional hostalera.

Al Hilton Diagonal Mar hi ha unes 40 persones, la majoria dones, que netegen les cambres. D’aquestes unes 26 s’haurien integrat darrerament a la plantilla tot i fer més de dos anys que assumien com a Kellys les tasques de netejar les habitacions d’aquest hotel de gran luxe .

El moviment de Les Kellys va arrelar fort a l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona. L’any 2016 van començar a reclamar el que ha estat la seva principal reivindicació, integrar-se a la plantilla dels hotels. Això ho van fer amb accions espectaculars, com van ser lliurament de manifestos al director de l’establiment, acampades a l’exterior del centre o una cantada de nadales en el moment en què diversos responsables de la cadena celebraven les festes nadalenques. En les seves accions, les Kellys van rebre el suport de diversos col·lectius solidaris amb aquestes treballadores.

A partir d’aquest mes les Kellys del Hilton cobraran el salari que marca el conveni provincial d’hostaleria. Abans, com a empresa subcontractada que tenia un conveni propi, el sou superava de poc el salari mínim interprofessional (SMI). Per guanyar-se la vida amb una certa decència les treballadores havien de fer un gran nombre de cambres, cosa que feia que els ritmes de treball fossin ‘infernals’. Això comportava també que al si d’aquest col·lectiu de treballadores apareguessin tant a Barcelona com a altres punts, moltes malalties professionals. Precisament el govern central presidit per Pedro Sánchez va reconèixer com malaltia professional algunes de les lesions produïdes pels alts ritmes de treball.

Ara, un cop produïda la internalització a la plantilla, les Kellys intentaran obrir negociacions al Hilton Diagonal Mar i a la resta d’hotels on tenen presència per millorar els aspectes relacionats amb els ritmes de feina i la salut laboral.

«El que volem ara és que la resta de treballadores com nosaltres s’afiliïn a Les Kellys Catalunya per mirar de millorar les condicions de treball d’aquest sector que està molt malament». Explicava una de les portaveus que no ha volgut donar el nom.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*