Les reivindicacions del moviment ‘becàries precàries’ arriben al Parlament de Catalunya

Cinc partits polítics escolten i es comprometen a buscar alternatives a la situació dels estudiants amb beques de col·laboració que a les universitats acaben fent treballs estructurals amb menys drets i salaris més baixos

Redacció
 
 
 
A l'esquerra la delegacio dels becaris i a la dreta els membres dels partits polítics al Parlament foto: LAIE

A l’esquerra la delegació dels becaris i a la dreta els membres dels partits polítics al Parlament foto: LAIE

Les reivindicacions dels becaris i becàries universitàries han arribat al Parlament de Catalunya. Una delegació de l’Assemblea de becàries en lluita, a qui acompanyava una delegació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) es va reunir dilluns passat amb delegacions dels partits polítics amb representació parlamentària per exposar la problemàtica de les beques en frau de llei que pateixen estudiants de les diverses universitats catalanes, segons un comunicat fet públic a la fi de la reunió.

L’exposició inicial la van fer M.B. i I.A. representants de l’Assemblea de Becàries de Col·laboració en lluita, i becaris de col·laboració de la Universitat de Barcelona que han demandat davant els jutjats socials la seva beca en frau de llei, per considerar que es tracta d’una relació laboral.

Els dos representants dels becaris i becàries han explicat als parlamentaris com els becaris de col·laboració acaben substituint llocs de treball estructurals de la universitat sense cotitzar per atur, sense vacances, amb menor salari, sense permisos de maternitat, sense drets de representació col·lectiva, entre altres.

Un altre argument expressat és el malestar que provoca als estudiants que les universitats públiques actuïn amb conductes precàries. També han reclamat la necessitat que les ajudes als estudiants es mantinguin, però oferint un pla veritablement  formatiu, i la necessitat que el Parlament de Catalunya prengui cartes en l’assumpte.

La delegació del CNJC, que acompanyava els becaris, també ha donat suport a les reivindicacions dels estudiants.

Posicions dels partits polítics

Per la seva banda, la resposta dels diferents partits i forces polítiques ha estat en general de suport als becaris. En aquest sentit, En Comú Podem s’ha compromès a obrir una via de treball amb l’Assemblea de Becàries en lluita, i sol·licitar la compareixença de les universitats al parlament per donar explicacions dels fets denunciats. Igualment, la CUP s’ha compromès amb els estudiants a treballar per a elaborar una moció parlamentària que doni resposta a les seves reivindicacions.

Esquera Republicana de Catalunya (ERC) ha manifestat que des del Departament de Treball  la Generalitat treballarà en la solució del conflicte.

En el cas de Ciutadans, el representant del partit ha afirmat ser coneixedor de la problemàtica denunciada pel fet que  anys enrere havia estat professor de la UNED com a becari.

El partit Junts per Catalunya s’ha manifestat disposat a treballar en relació amb les reclamacions dels becaris, tot i que ha mostrat dubtes al respecte. Al mateix temps ha indicat, segons Alejandro Garcia, advocat dels becaris per part del buffet LAIE, la seva proximitat amb les institucions universitàries.

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*