‘Les Kellys’ denuncien l’acomiadament d’una delegada de l’hotel Gran Central de Barcelona per oposar-se a l’externalització del servei

La mesura de l'empresa és la resposta a l'oposició de les treballadores a acceptar passar a dependre d'una societat multiservei i perdre els drets adquirits

Tomeu Ferrer
 
 
 
Les Kellys celebren la seva internalització a l'Hotel Diagonal Mar Barcelona Hilton foto: Tomeu Ferrer

Les Kellys celebren la seva internalització a l’Hotel Diagonal Mar Barcelona Hilton foto: Tomeu Ferrer

El col·lectiu de treballadores que s’encarreguen de la neteja de les habitacions d’hotels, conegut com Les Kellys, s’enfronta a un nou conflicte laboral. Una afiliada al seu recentment creat sindicat, que treballava al Gran Hotel Central, situat a la Via Laietana de Barcelona, ha estat acomiadada després de comunicar a la direcció del centre que s’havia creat una secció de l’organització. Aquesta decisió ha estat considerada per fonts sindicals com una clara represàlia sindical.

Les Kellys de Barcelona s’havien organitzat inicialment a l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona. La primera lluita que van desenvolupar tenia com a objectiu ser reconegudes com a grup i poder negociar la seva incorporació a la plantilla. Un cop aconseguit, no sense mobilitzacions vistoses, el seu objectiu van anunciar que creaven el seu sindicat i iniciaven la seva expansió pels diversos establiments hotelers de Barcelona.

Un dels llocs on van aconseguir afiliades, concretament una desena de les gairebé vint del servei de neteja de cambres, va ser al Gran Hotel Central. En el moment de contactar amb les seves companyes la direcció havia comunicat extraoficialment que externalitzaria el servei de neteja de cambres. Això volia dir passar les treballadores, que estaven vinculades a l’hotel, a una empresa multiservei. Aquest tipus de societats, creades a partir de les facilitats que va aportar la reforma laboral impulsada pel PP i votada favorablement per CiU, tenen conveni propi i els seus salaris superen de molt poc el salari mínim, mentre que el conveni provincial d’hostaleria fixa un salari per a les treballadores que netegen cambres, de prop de 1.200 euros al mes.

Externalització i conflicte

Davant la possibilitat d’una externalització les ‘Kellys’ del Gran Hotel Central van decidir oposar-s’hi i la primera reacció de la direcció del centre ha estat acomiadar la representant del jove sindicat, que té aquesta categoria segons la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS). Les Kellys i els seus assessors legals han estat més d’una setmana intentant arribar a un acord amb l’hotel Gran Central que evités un conflicte. Finalment no hi ha hagut pcte i les treballadores d’hotel anuncien mobilitzacions contundents.

Cal recordar que ‘Les Kellys’ de Barcelona van aconseguir que el Parlament votés favorablement a una iniciativa que instava la creació d’un «segell de treball just i de qualitat» per als hotels, amb l’objectiu de combatre la precarietat laboral de les cambreres de pisos. La iniciativa ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut.

Aquest segell de qualitat, reclamant per les Kellys i defensat al Parlament pels comuns, contempla que les empreses apliquin i compleixin el conveni col·lectiu del sector, i no s’externalitzin a terceres persones els serveis centrals de l’activitat hotelera, “com són les cambreres de pis”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*