L’atur és cada cop més femení i augmenta la desprotecció als aturats de llarga durada

CCOO indica que les dones ja són el 54% de les persones que busquen feina a Catalunya

Redacció
 
 
 
La protecció econòmica dels aturats segueix baixant

La protecció econòmica dels aturats segueix baixant

Comissions Obreres de Catalunya, un cop analitzades les dades de l’evolució de l’atur registrat a Catalunya, que el maig passat va reduir en gairebé 16.000 persones els demandants de feina ha fet consideracions que contrasten amb les reaccions de certa eufòria oficial.

Així, CCOO destaca que les dones representen ja el 54,1% del total de persones aturades. La reducció interanual de l’atur es produeix tant en dones com en homes, però amb una intensitat ben diferent. Si els homes a l’atur s’han reduït en un -14,4%, les dones ho han fet en només un -9,1%. Respecte l’abril, les dones han reduït les xifres de l’atur en un 2,4%, mentre que els homes ho han fet en un 4,3%.

S’evidencia, un mes més, que les dones pateixen l’atur en major intensitat que els homes i que cada cop són més nombroses en proporció. En relació al maig de 2015, les dones redueixen l’atur a un ritme molt inferior al dels homes. Cal recordar que elles són les qui corren el risc de ser les principals víctimes dels efectes de la crisi perquè tenen menors oportunitats de retorn al mercat de treball que els homes.

Pel que fa la contractació, CCOO assegura que dels més de 260.000 contractes firmats al maig el 87% va correspondre a treballs temporals. En aquest sentit, l’augment de la contractació s’explica, en part, per la temporada d’estiu i perquè l’estacionalitat afecta en gran mesura al nostre mercat de treball. La inestabilitat laboral continua sent una característica fortament present en l’ocupació creada.

Menys prestacions

En relació amb les prestacions, El maig es va tancar amb 263.086 persones aturades a Catalunya que rebien alguna mena de protecció per atur.

La notable reducció interanual es produeix tant en prestacions contributives (-17.653 i un -13,1%) com en subsidis (-19.689 i un -14,4%) i Renda Activa d’Inserció (-5.140 i un -16,2%).

En relació al mes anterior, també es redueix el nombre de persones beneficiàries de prestacions, inclús el Programa d’Activació per a l’Ocupació. Concretament hi ha 5.064 prestacions contributives i 5.264 subsidis menys. També hi ha 128 persones beneficiàries menys de la Renda Activa d’Inserció i 30 persones menys que participen del Programa d’Activació per a l’Ocupació.

La reducció interanual de prestacions evidencia, segons CCOO, un augment de la desprotecció de les persones que es queden sense feina, ja que l’atur de llarga i molt llarga durada es cronifica. El Programa d’Activació per a l’Ocupació continua sense arribar a la població en atur que necessita trobar una feina.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*