L’Ajuntament de Barcelona retira l’acusació particular contra els vaguistes del 29 M, Roger i Mercader

El consistori desisteix de l’acusació penal perquè, a més, no hi ha danys a béns municipal i els dos acusats no tenen antecedents penals

Tomeu Ferrer
 
 
 
Saturnino Mercader i Roger Sànchez al casal independentista de Sant Andreu

Saturnino Mercader i Roger Sànchez al casal independentista de Sant Andreu

L’ajuntament de Barcelona, presidit per Ada Colau, ha decidit retirar l’acusació particular que mantenia contra els sindicalistes, Roger Sànchez i Saturnino Mercader, segons ha manifestat en un comunicat de premsa aquest matí. En la nota, l’equip de govern explica que : ” entén que l’acusació ja està exercida pel ministeri Fiscal i que, per tant, no és necessària la seva participació. Per aquest motiu, el consistori desisteix de l’acusació penal perquè, a més, no hi ha danys a béns municipal i els dos acusats no tenen antecedents penals”.

En el comunicat l’ajuntament assegura que “no vol penalitzar reivindicacions socials i recorda que la seva prioritat és garantir la cohesió social, especialment en uns moments on encara es pateix una forta crisi econòmica i s’han generat situacions de gran descontentament. L’Ajuntament s’empara així en la possibilitat legal que ofereix la Llei d’Enjudiciament Criminal d’apartar-se d’aquesta acusació”.

La decisió del consistori se suma a l’adoptada uns dies abans quan es va comunicar que no exerciria l’acusació particular en el cas dels també detinguts durant la vaga general del 29 de març de 2012, Isma i Dani. En aquell cas es va argumentar l’acord a partir de l’àmplia mobilització que es va desfermar en solidaritat amb els dos estudiants que, a més, van passar 34 dies en presó preventiva just després de ser detinguts.

Solidaritat veïnal i política

El cas de Roger i Mercader havia suscitat especial solidaritat en el barri barceloní de Sant Andreu. De fet, la detenció de Roger es va produir per part de la Guàrdia Urbana durant la vaga general de 2012. Al seu torn, l’acusació contra Saturnino Mercader també procedia d’una declaració de la guàrdia urbana que l’acusava de desobediència a l’autoritat. El fet que l’Ajuntament de Barcelona retiri l’acusació és significatiu per simbòlic, ja que era l’organisme que havia demanat penes més altes contra els manifestants. A banda del consistori reclamen presó pels vaguistes, la Generalitat de Catalunya i el ministeri fiscal, tot i que en aquests casos les penes reclamades són un xic menors.

El dia 30 de juny se celebrarà, no obstant, el judici tant de Isma i Dani com de Roger i Mercader. En els dos casos si s’acceptessin les penes demanades per Generalitat i ministeri fiscal, els sindicalistes haurien d’entrar en presó. Es tracta d’un cas semblant al d’un altre sindicalista, Alfonso Fernández, Alfon, a qui s’ha condemnat a quatre anys de presó per presumpta tinença d’explosius, en un cas que les entitats i partits polítics que li donen suport han qualificat de “muntatge policial”.

En el cas de Roger i Mercader, s’havien realitzat també accions per part dels regidors de la CUP, davant l’equip de govern municipal.

 

4 Trackbacks & Pingbacks

  1. Roda de premsa i concentracions fins el dia de judici | Absolució Roger i Mercader!
  2. Roda de premsa i concentracions fins el dia de judici | Absolució Vaguistes
  3. El 5 d'abril jutgen a Roger i a Mercader als qui demanen 8 anys de presó per participar a la vaga general
  4. Roger i Mercader confien que la Generaliat es retiri del judici en el que els demanen 8 anys de presó

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*