Lacrem redueix les sortides a 125 treballadors i pacta compensacions per a les baixes

L’empresa volia inicialment fer fora 153 persones de les quals a 76 els pretenia canviar els contractes sense cap indemnització

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadores de Lacrem amb l'alcaldesa de Palau Solità, Teresa Padrós

Treballadores de Lacrem amb l’alcaldessa de Palau Solità, Teresa Padrós

Els treballadors del grup Lacrem, resultant de la suma de Farggi i de La Menorquina, han aprovat per majoria el principi d’acord assolit entre la direcció i el comitè d’empresa.

El grup alimentari va plantejar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afectava 156 persones. D’aquestes 77 eren acomiadaments i 76 implicaven la sortida de l’empresa, tot i que bàsicament implicaven la conversió de contractes indefinits en contractes temporals. Aquest canvi s’havia de fer, segons l’empresa, sense compensació.

En síntesi, doncs, després de les negociacions la pretensió inicial de l’empresa ha reduït els acomiadaments de 153 a 125. També preveu l’acord 49 amortitzacions de llocs de treball i la conversió de 76 contractes de treball indefinits a temps complet en contractes fixos discontinus a partir de la voluntarietat.

Condicions

Després d’una dura negociació el comitè han reduït, doncs, l’afectació inicial. Així, s’han evitat 28 acomiadaments que l’empresa pensava fer a partir de deslocalitzar l’ocupació, i en altres 2 s’han aconseguit recol·locacions, expliquen fonts de la UGT de Catalunya. Però en els altres 47 casos, provocats per duplicitats fruit de la compra de La Menorquina, els acomiadaments es produiran. Prendran la forma d’amortitzacions de llocs de treball. Les persones que s’hi acullin rebran una indemnització de 29 dies per any treballat, amb un màxim de 18 mensualitats, que se’ls abonarà prorratejat en 18 mensualitats. En el cas dels treballadors de més de 55 anys, es farà un conveni especial amb la Seguretat Social. L’acord també preveu un pla de recol·locació per ajudar les persones afectades a tornar a incorporar-se al mercat laboral, segons CCOO de Catalunya.

L’empresa pretenia també canviar els contractes de 76 treballadores i treballadors. I ho volia fer sense cap mena de compensació. La idea era passar de contractes indefinits a contractes fixos discontinus. En aquest cas, es farà un acord individual de novació contractual amb les persones que s’hi acullin, a les quals se’ls respectarà l’antiguitat prèvia i se’ls mantindrà el salari brut fix anual adaptat a la temporalitat en la seva condició de fix discontinu. Per als anys 2018 i 2019, se’ls garantirà una ocupabilitat mínima de 7 mesos cotitzats, asseguren des del comitè d’empresa. A més, també s’ha decidit que l’ocupabilitat mínima es mantindrà el 2020 si la producció és igual o superior a la de 2019.

Les votacions han estat concloents: a la fàbrica de Santa Perpètua els vots favorables han estat el 77%. A la Planta de Palau Solità el suport ha estat del 94% i a la factoria del Poblenou el suport al pacte ha arribat al 72%, segons fonts de la UGT.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*