L’acord per a la Renda Garantida de Ciutadania ratificat pels impulsors de la ILP i el Govern

El pacte final fa compatible rebre l’ajut amb rendes del treball sempre que aquestes no superin els 664 euros.

Tomeu Ferrer
 
 
 
Roda de premsa del grup promotor de la Renda Garantida de Ciutadania foto: CCOO

Roda de premsa del grup promotor de la Renda Garantida de Ciutadania foto: CCOO

«Es tracta de la primera recuperació de drets socials i econòmics per a la gent des de la retallada que va suposar l’any 2011 el canvi de la Renda Mínima d’Inserció (RMI)», afirmava Llorenç Serrano, un dels negociadors en nom de CCOO del grup impulsor de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), minuts després de ser ratificat l’acord.

El pacte, que neix d’una reivindicació originada per Comissions allà per l’any 2003, suposarà per als beneficiaris, quan estigui plenament en vigor, uns ingressos de 664 euros, que és que estableix l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que, tot s’ha de dir, està congelat des de fa set anys.

Segons fonts de la comissió negociadora, com a resultat de la negociació finalment s’ha acceptat que la RGC tingui un tram de 150 euros que només es rebrà si el beneficiari mostra la seva disponibilitat de fer un procés d’inserció social i laborals. Per dir-ho d’una altra manera, si l’administració proposa una activitat d’aquest caràcter i no es fa es perdran els 150 euros esmentats. En tot cas, si hi ha disponibilitat però l’administració no el proposa l’ajuda es mantindrà. Cal dir que els 150 euros es rebran des del primer moment i no s’hauran de demanar a banda. El tram esmentat es mantindrà durant sis mesos després de trobar feina, encara que se superi la quantitat estipulada en la RGC.

Pobresa laboral inclosa

Un dels aspectes que més controvertits en l’últim tram de la negociació ha estat la complementarietat de l’ajut amb la percepció de les rendes del treball. Aquest debat inicialment no ses va suscitar, però els últims mesos s’ha generalitzat el fenomen dels treballadors pobres, persones que tot i tenir feina no poden viure del que cobren.

Per tant, en l’acord es preveu la complementarietat per als nuclis familiars o convivència monoparentals amb fills.

També hi podran accedir les persones que a partir del 15 de setembre obtinguin la RGC havent estat abans preceptors de la RMI i que ja estiguin compatibilitzant la RMI amb rendes del treball a temps parcial.

Inicialment, els sis primers mesos, la persona beneficiària de la RGC que firmi un contracte a temps parcial podrà compatibilitzar-lo sempre que les rendes del treball que se’n derivin siguin inferiors a la xifra de la renda garantida.

Pel que fa a la resta, l’acord estipula que cal arribar a la plena complementarietat amb totes les rendes del treball que estiguin per sota de la RGC. No obstant això, es remet a una comissió que haurà de determinar com i quan fer-ho.

Els passos que s’han de complir d’ara endavant són la transformació del pacte en un text articulat que caldria que fos aprovat abans de finalitzar l’actual període de sessions perquè així es pogués aplicar la RGC a partir del 15 de setembre vinent.

Els promotors han fet arribar l’opinió pública el seu agraïment a les persones i institucions que s’han mobilitzat durant tots aquests anys per convertir una reivindicació en una realitat.

Per donar tota la solemnitat que cal, Javier Pacheco i Camil Ros, secretaris generals dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, respectivament seran els firmants de l’acord en l’acte que es farà dilluns al departament de Treball, Afers socials, benestar i famílies.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*