La vaga dels treballadors d’Iberia es fa notar amb força i se suma als efectes de la tempesta

Els empleats de terra de la companyia afirmen haver tingut un seguiment del 80% dels que podien seguir l’aturada, cosa que ha fet suspendre 62 vols, als quals s’han sumat 32 suspensions per causes de la meteorologia

Redacció
 
 
 
Imatge d'arxiu de la terminal 2 de l'aeroport del Prat

Imatge d’arxiu de la terminal 2 de l’aeroport del Prat

La vaga dels treballadors d’Iberia a Barcelona s’ha fet notar amb força en el seu primer dia. A més de l’aturada, que els sindicats han valorat en un 80%‌ de seguiment, mentre que la companyia l’ha limitat al 17,5%, la pluja torrencial es va sumar i va contribuir a la suspensió de més vols previstos des de l’Aeroport del Prat.

La vaga dels treballadors d’Iberia a Barcelona ha obligat a cancel·lar 62 vols que havien d’enlairar-se o aterrar aquest dissabte a l’aeroport del Prat, segons AENA, i altres 73 aquest diumenge. En total, 135 vols s’han vist afectats directament per la vaga el cap de setmana. La majoria de la companyia Vueling (122), però també s’han cancel·lat vols d’Iberia, British Airways i Turkish Airlines.

El comitè d’empresa d’Iberia Barcelona va decidir mantenir la vaga convocada per als dies 27 i 28 de juliol després de no prosperar la mediació de divendres passat.

La vaga dels treballadors de terra d’Iberia té com a objectiu revertir la situació de sobrecàrrega de treball de la plantilla, formada per unes 2.000 persones; la manca de personal suficient per cobrir les necessitats reals i els incompliments sistemàtics amb els acords assolits amb la part social. El personal de terra de l’antiga companyia de bandera d’Espanya dóna servei a més de 20 altres companyies que operen des de Barcelona.

segueixen esperant un pla industrial per al seu aeroport on es contempli la contractació necessària que solucioni la sobrecàrrega de treball a què està sotmesa la plantilla de Barcelona i els altres problemes que pateix aquesta escala.

Desconvocatòria sense solució

L’any 2018, fruit de la desconvocatòria d’una vaga, l’empresa es va comprometre a solucionar el problema de la falta de personal i la sobrecàrrega de treball. Però, un any més tard, els treballadors segueixen sense veure cap moviment de l’empresa en el sentit de complir el que va prometre.

En concret, els problemes que denuncien els treballadors són la manca de contractació estable, la necessitat d’incrementar la plantilla eventual (que ja és superior al 50% del total), l’ús indiscriminat de la figura de les hores peremptòries -hores extra d’obligat compliment-, el fet que no s’han cobert el total de baixes mèdiques de treballadors en situació d’incapacitat temporal, que hi ha un increment de sinistralitat i estrès laboral perquè no es forma adequadament el personal de nou ingrés, cosa que ha desembocat, diuen els treballadors, en un abús del règim disciplinari per part de la direcció en lloc d’estudiar i aplicar mesures preventives.

A la conflictivitat laboral de dissabte a causa de la vaga, s’hi va sumar la meteorologia. L’aeroport de Barcelona va haver de paralitzar dissabte totes les seves operacions durant una mica més de mitja hora, entre les 12.53 hores i les 13.30 hores, a causa de les intenses pluges que han afectat la capital catalana i la seva àrea metropolitana. El mal temps va fer suspendre 32 vols que es van sumar a les 62 suspensions per efecte de la vaga, segons AENA.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*