La Renda Garantida de Ciutadania aprova en el seu primer any 5.043 nous expedients

S’han denegat 7 de cada 10 peticions, especialment per disposar d’ingressos superiors als fixats a la norma

Tomeu Ferrer
 
 
 
El conseller de Treball , Chakir El Homrani, durant la roda de premsa foto: Tomeu Ferrer

El conseller de Treball , Chakir El Homrani, durant la roda de premsa foto: Tomeu Ferrer

El desenvolupament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) en el seu primer any ha suposat que s’hagin aprovat un total de 5.043 peticions, equivalents al 10% de les que han finalitzat la seva tramitació, és a dir, poc més de 49.000, segons ha explicat el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en roda de premsa. Des que es va crear la RGC,  més de 113.000 persones han estat beneficiàries (26.958 famílies reben l’RGC –corresponents a uns 68.350 beneficiaris– i 45.363 pensionistes i beneficiaris de prestacions estatals amb rendes més baixes reben el complement).

A la compareixença davant la premsa, el conseller va posar èmfasi en el fet que fins a juny d’aquest any el desplegament de la norma de la Renda Garantida, a causa dels entrebancs i manca de direcció política ocasionats per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que va pràcticament anul·lar l’autogovern.

Durant el primer any s’han rebut 69.000 sol·licituds per accedir a la RGC. Abans s’havien atès 118.000 cites prèvies. En el balanç anual s’ha admès també una alta xifra de denegacions de peticions per acollir-se al nou dret. Dues de cada tres peticions s’han tirat enrere. Concretament, 36.000 casos, el 73%, no s’han concedit. En uns casos perquè els sol·licitants tenien uns ingressos superiors als estipulats i, en menor mesura, per incompatibilitats en tenir el peticionari un lloc de treball. També en 10.000 expedients els peticionaris s’han retirat.

Hi ha també un elevat nombre d’expedients que encara no s’han resolt. En total sumen uns 10.000, cosa que, segons el conseller, quedarà resolta a finals d’any.

El Homrani ha explicat que hi ha una alta possibilitat que algunes de les peticions per acollir-se a la Renda Garantida de Ciutadania l’exercici que comença el 15 de setembre puguin ser aprovades perquè els expedients segueixen vius i impliquen un increment de les ajudes que rebrien els peticionaris.

Actualment per cobrar la RGC cal tenir uns ingressos que no superin els 564 euros si en la unitat familiar només hi ha una persona. Si hi ha dues persones, s’arriba a 836 euros mensuals, mentre que si hi ha fills, s’afegeixen 75 euros per cadascun dels descendents fins a un màxim de 3. A partir del 15 de setembre els ingressos que donaran dret a cobrar la RGC són 604 euros si a la unitat familiar hi ha una sola persona. La xifra pujarà fins a 896 euros si la unitat familiar consta de dues persones i 75 euros per fill fins als 3 com a màxim. Aquestes xifres seguiran pujant fins a l’any 2020 quan s’espera que la renda garantida estarà totalment desplegada a Catalunya.

De la totalitat d’expedients tramitats, uns 58.000 procedien de l’antiga Renda Mínima d’Inserció, que segons l’acord parlamentari s’aproven sense passar pel sedàs de la nova tramitació.

També ha explicat el conseller que un obstacle amb el qual s’han trobat en la tramitació de la renda garantida té a veure amb la compatibilitat d’aquesta ajuda amb altres subsidis o ajudes atorgades, per exemple perquè algunes subvencions estatals no poden ser complementades, cosa que haurà de negociar-se entre els governs català i espanyol.

Però, més enllà de les xifres, el departament de Treball ha constatat altres efectes de la RGC, un d’ells és que a partir de la formació activa que es dóna als sol·licitants, un total de 2.600 persones han trobat feina i han sortit del pla d’ajuda. A més, fins a 11.000 persones que no estaven inscrites com a demandants de feina s’han activat i ara figuren com a aturades, cosa que per a Homrani té una lectura positiva, encara que engreixi les llistes de l’atur.

Segons una estimació aproximada cada perceptor de la RGC cobra entre 700 i 800 euros mensuals. Així, respecte als perceptors de la Renda Mínima d’Inserció, suposa un increment d’uns 200 euros. En xifres globals la Generalitat ha passat de destinar 228 milions el 2016 a 309 milions el 2018.

2 Comments en La Renda Garantida de Ciutadania aprova en el seu primer any 5.043 nous expedients

  1. Elisa María Gómez Sánchez // 27/10/2018 en 14:04 // Respon

    Qué debo hacer para saber el estado de mi solicitud de renda garantida? Gracias.

  2. Elisa María Gómez Sánchez // 27/10/2018 en 14:07 // Respon

    Qué debo hacer para saber el estado de mi solicitud de renda garantida. Gracias.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*