La Generalitat trenca amb la restricció pressupostària i aposta per reforçar a fons el cos de bombers

El Govern ofereix invertir 200 milions i convocar un centenar de places anuals els pròxims exercicis a més de les 156 ja anunciades

Tomeu Ferrer
 
 
 
Imatge d'una roda de premsa de 2015 en què els sindicats trecaven relacions amb el llavors conseller Germà Gordó foto: TOMEU FERRER

Imatge d’una roda de premsa de 2015 en què els sindicats trecaven relacions amb el llavors conseller Germà Gordó foto: TOMEU FERRER

La Generalitat proposa invertir 200 milions per a reforçar el servei de bombers. Amb els diners que el Govern ha posat sobre la taula de negociació no només es crearan 156 noves places de professionals sinó que es preveu ampliar les dotacions en 100 bombers més cada any els pròxims exercicis. L’executiu també té previst millorar material i les instal·lacions de parcs, segons han explicat fonts de CCOO del cos de bombers.

Els sindicats majoritaris de bombers de la Generalitat tenen previst reunir-se la setmana vinent amb una delegació del departament d’Interior per iniciar la negociació que desbloquegi un llarg contenciós entre ambdues parts. D’entrada, les inversions abans esmentades formen part del document de base de les converses, segons ha pogut saber Diari del Treball.

Els sindicats de bombers fa anys que reclamaven a la Generalitat l’augment d’efectius. Segons Leandre Gallardet, de CCOO, “l’any passat feien falta 250 bombers professionals per cobrir les dotacions mínimes, però cada any es jubilen uns 50 bombers, per tant, aquest any la xifra són uns 300 i l’any vinent 350”.

Si finalment les negociacions arriben a bon port, a més d’incrementar la plantilla fins a cobrir les necessitats mínimes, es podrien ampliar també places en comandaments intermedis.

Més caporals i sergents

El document facilitat pel Govern parla de 30 persones més entre caporals i sergents.

Encara que sembli que les xifres del document inicial cobreixen fàcilment les baixes, els sindicalistes recorden que formar un bon professional requereix 2 anys. Per tant, el procés de reforç es faria per etapes els pròxims anys. De fet la inversió està prevista en 4 o 5 exercicis.

Amb les negociacions els sindicats majoritaris esperen poder desconvocar una vaga que es manté des de fa anys. La falta de personal va fer que els bombers declaressin una vaga que afectava tots els efectius que no estaven en serveis mínims. De fet això suposava que mai ningú podia fer vaga perquè les dotacions estaven en tot moment per sota dels nivells fixats per la normativa. Els mesos d’estiu, quan s’han de fer guàrdies per preveure una resposta ràpida davant d’incendis, la Generalitat havia incrementat a cada professional 100 hores obligatòries de treball.

Si els anys anteriors la relació entre els bombers i la Generalitat era tempestuosa, els sindicalistes no s’estan de reconèixer que ara, amb el nou secretari general, Cèsar Puig, director general, Juli Gendrau, la relació s’ha tornat del tot constructiva. Si finalment les negociacions arriben a un acord els sindicats posarien punt final a una vaga que, tot i ser simbòlica s’havia constituït en la més llarga dels últims anys.

El bon ambient previ a les converses ha fet que, tot i la manca de dotacions i mitjans, durant aquest estiu els sindicats i els comandament de bombers han posar sordina a les habituals protestes i s’han esforçat a cobrir el servei, tot i la manca de mitjans. Altres anys les organitzacions obreres havien criticat amb duresa la situació al cos.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*